← Takaisin blogiin

Titta Aaltonen – Maisteriseminaari

Kuvan Kevät -lopputyönäyttely avautui reilu viikko sitten ja siellä on esillä suomalaisten sukunimenmuutoksia käsittelevä teokseni, jonka nimi on Minun nimeni – Mitt namn – My Name. Teos koostuu 231 kortistokortista, joihin ihmiset ovat kirjoittaneet omakätisesti oman nimensä sekä pois muutetun sukunimen, joka on yliviivattu. Kortit on ripustettu 3 m x 3 m seinälle. Lisäksi teokseen kuuluu tuoli ja pöytä, jolla tyhjiä kortistokortteja ja laatikko, johon täytetyn kortin voi laittaa. Ajatuksena on siis, että teokseen on mahdollista osallistua myös näyttelyssä.

Pöydällä on myös 18 nimenmuutoksen taustoja avaavaa tekstiä, jotka olen saanut projektiin osallistuneilta henkilöiltä. Tekstejä voi lukea pöydän ääressä istuen, mutta näyttelyä valvoessani olen huomannut, että moni arastelee tuolille istumista. Tekstien ajatuksena on, että ne avaavat niitä moninaisia syitä, joita nimenmuutosten taustalta löytyy. Jokainen teksti kertoo oman tarinansa, pitkän tai lyhyen, ja niiden perusteella voi saada aavistuksen siitä, miksi ja milloin nimiä on muutettu ja miten uusi nimi on valittu.

Tänään näyttelyyn osallistuvilla opiskelijoilla oli maisteriseminaari. Meidät oli jaettu neljään ryhmään, ja keskustelimme kunkin ryhmäläisen teoksesta puoli tuntia Kuvataideakatemian oman opettajan sekä ulkomaalaisen vieraan johdolla. Oman ryhmäni keskustelua vetivät esittämiskäytäntöjen ja tilallisuuden professori Anna-Kaisa Rastenberger sekä Yhdysvalloissa asuva, Isossa-Britanniassa syntynyt kuvataiteilija ja arkkitehti Berenika Boberska. Keskustelu oli kiinnostavaa ja sain uusia näkökulmia teokseeni sekä laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, johon se osallistuu.

Kirjoittaja: Titta Aaltonen
Tila-aikataiteet, kertoo tekstein ja kuvin opinnäyteprojektinsa taustoista, itse prosessista sekä sen lopputulemasta Kuvan Keväässä.

Asiasanat: #Blogi #KuvanKevät #Lopputyö #Lopputyönäyttely #TittaAaltonen

Kuvan Kevät -blogi

Kuvan Kevät -blogissa pääset seuraamaan Kuvataideakatemian maisterinäyttelyyn valmistautuvien opiskelijoiden ajatuksia ja elämää. Blogiin kirjoittavat vuonna 2020 maisteriopiskelijat Eva Lamppu ja Val Smets.

Kuvan Kevät -maisterinäyttelyyn osallistuu pian valmistuvia taiteilijoita Kuvataideakatemian kaikilta opetusalueilta (maalaus, kuvanveisto, taidegrafiikka ja tila-aikataiteet).

Kevään poikkeustilanteen vuoksi Kuvan Kevät on siirretty syksylle 2020 (10.10.-8.11.2020).

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia