← Takaisin blogiin

Academy Winds 10 vuotta

Academy Winds -puhallinorkesteri

Sinfoniseen puhallinorkesteriohjelmistoon keskittyvä Academy Winds juhlii kymmenvuotista taivaltaan kuluvana vuonna. Kokoonpanon idea on kehittää suomalaista puhallinkulttuuria, antaa opiskelijoille mahdollisuus tutustua keskeiseen ja uudempaan puhallinorkesterirepertuaariin sekä tarjota tilaisuuksia esiintyä orkesterin solistina. Intonaatio, yhteissoitto, sointivärien hakeminen ja eri soitinryhmien balanssien hakeminen ovat tärkeä osa harjoitusperiodien prosessia. Sinfoninen puhallinorkesteri asettaa soittajille erilaisia haasteita kuin sinfoniaorkesteri ja yksittäisen soittajan vastuu on useissa soittimissa jopa vaativampi ja suurempi.

Academy Windsin vastuuopettaja on vuodesta 2016 lähtien ollut puhallinorkesterinjohdon lehtori Petri Komulainen. Ohjelmistoon valitaan yhteistyössä orkesteritoimikunnan ja professoreiden kanssa sekä alkuperäistä että laadukkaasti sovitettua ohjelmistoa. Sinfoninen puhallinorkesteri on varsin nuori ilmiö musiikin historiassa ja se alkoi voimakkaasti kehittyä 1800-luvun puolivälissä Ranskassa. Ulkomailla yhtyeen esikuvat löytyvät Yhdysvalloista, Hollannista, Belgiasta ja Norjasta, joissa kaikissa on vahva puhallinorkesterikulttuuri sekä harrastelija- että ammattilaistasolla. Suomessa toimii viisi puolustusvoimien ammattilaissoittokuntaa, jotka rekrytoivat uusia soittajia koko ajan. Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohto kouluttaa sotilaskapellimestareita armeijan palvelukseen ja myös sopivien soittajien koulutus on luonteva osa Taideyliopistoamme.

Academy Windsin juuret ovat syvällä talomme historiassa ja sen edeltäjää Sibelius-Akatemian puhallinorkesteria on johtanut muun muassa suomalaisen käyrätorvitaiteen isähahmo, Esa-Pekka Salosen opettaja, professori Holger Fransman. Orkesterinuotistossa on yhä olemassa Fransmanin nuottiarkku, jossa on vanhoja konserttiohjelmia. Tapana näyttää olleen idea yhdistää sinfonia- ja puhallinorkesterin konsertit yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa molemmilla ensembleillä oli oma väliajan erottama osuutensa.

Academy Windsin juhlakonsertti pidetään perjantaina 13.5. klo 19 Musiikkitalon Sonore-salissa. Ohjelmistossa on Stravinskin Puhallinsinfonioita, Bergin Kamarikonsertto viululle, pianolle ja 13 puhaltimelle, Hindemithin B-duuri sinfonia ja Ellerbyn Paris Sketches. Konsertin johtaa Petri Komulainen ja solisteina ovat Nina Haug, piano ja Joosep Reimaa, viulu.

Petri Komulainen

Yhdessä soiden

Tässä blogissa pääset tutustumaan Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston yhteissoiton ja -laulun kansainväliseen arkeen ja juhlaan henkilöstön ja opiskelijoiden silmin. Kurkkaa kanssamme orkestereidemme, kuorojemme ja kamarimusiikkitoimintamme kulisseihin.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia