Viulisti, muusikoiden valmentaja Aline Champion: Pelkkä taitava soittaminen ei enää riitä
Berliinin filharmonikkojen viulisti, Geneven musiikkiyliopiston professori Aline Champion katsoo muusikon ammattia ja uraa laajalla katseella. Siinä ei ole kyse vain musiikkiesityksen ja musiikillisten yksityiskohtien hiomisesta ja hienosäätämisestä, vaan myös muusikon elämän ja uran eri puolista: fyysisestä ja henkisestä valmennuksesta, suunnittelemisesta, harjoittelusta ja tämän kaiken hallinnasta.
Champion perusti tänä kesänä oman musiikkiakatemian, Villars Music Academyn, Sveitsiin, ja hän on myös osallistunut kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen perustaman LEAD!-säätiön kesätoimintaan Suomessa. Näiden molempien ideana on tarjota mentorointia ja uravalmennusta nuorille muusikoille.
Kipinä innostaa tulevia ammattilaisia ja jakaa omia kokemuksiaan nuoremmalle sukupolvelle syntyi Chapionin oman 20-vuotisen ammattimuusikon kokemuksesta.
”Haluan puhua heille siitä, mitä olen oppinut: asioista, joita huomasin tarvitsevani ja käyttäväni lavalla, asioista, joista olisin toivonut tienneeni aiemmin urallani.”
Champion kannustaa muusikoita tutustumaan todelliseen itseensä ja olemaan itsensä suhteen uteliaita.
”Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä paremmin pystyt toimimaan. Ja kun toimit hyvin, myös voit paremmin. On tärkeää oppia käyttämään aivoja niin, että ne toimivat puolestasi, eivät sinua vastaan. Löydä asiat, jotka motivoivat sinua, mutta myös keinot motivoida itseäsi.”
Champion sanoo, että muusikon uralla voi joskus olla vaikeaa palata olennaiseen. Hän puhuu nuorille opiskelijoille myös inhimillisistä asioista kuten valmentautumisesta, henkisestä ja fyysisestä läsnäolosta ja mielentilasta sekä rentoutumisesta.
”Nykyään ei riitä, että on hyvä soittaja. On tehtävä enemmän – ja sitä me juuri teemme näissä projekteissa. Nuorempana ajattelin, että jos vain soitan riittävän hyvin, ihmiset tulevat luokseni. Enää ei ole niin.”
”Vain olemalla aidosti oma itsensä voi vaikuttaa lähellä oleviin ihmisiin”
Ammattimuusikkona oleminen vaatii paljon harjoittelua. Champion sanoo, että muusikon täytyy hallita energiankäyttöään ja jäsennellä harjoittelunsa.
”Hyvä harjoittelu ei tarkoita sitä, että soitat ja harjoittelet 10 tuntia päivässä. Harjoittelun pitää olla suunnitelmallista, on välillä palattava perusasioihin ja sisällytettävä harjoittelemiseen myös valmistautumisaikaa ja rentoutuminen. Harjoitellessa myös mielen on oltava läsnä. Hyvin valmistautuneena voit myös paremmin – ja tämä voi auttaa haasteeissakin, esimerkiksi esiiintymispelon suhteen. On pidettävä mielessä, että silloinkin kun et soita, aivosi ja alitajuntasi toimivat puolestasi. Pidä siis taukoja!”
Maailma nopeutuu, ja paljon on kiinni julkisuuskuvasta. Tämä suuntaus on löytänyt tiensä myös musiikkimaailmaan.
”En pidä tästä tendenssistä ja päätin olla lähtemättä mukaan siihen. Olisi voitava seistä sen takana, kuka aidosti on. Vain siten voimme todella vaikuttaa ympärilläsi oleviin ihmisiin. Voit olla vakuuttava vain, jos olet itse vakuuttunut ja jos se on totta. Sinun on myös oltava valmis ottamaan vastuu itsestäsi ja tekemisistäsi – ja uskallettava sanoa ei. Nämä ovat myös elinikäisen oppimisen kysymyksiä.”
Aline Champion on yksi LEAD! -orkesteriprojektin kansainvälisistä valmentajista. LEAD! on projekti, joka tarjoaa musiikin opiskelijoille kansainvälistä mentorointia ja kolme konserttia Suomen keskeisissä konserttisaleissa. Sen isä on kapellimestari Jukka-Pekka Saraste ja se toteutetaan yhteistyössä sveitsiläisen Haute école de musique Genèven, Singaporen Yong Siew Toh – musiikkikonservatorion ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa. Viikon mittainen yhteistyö huipentuu LEAD! -sinfoniaorkesterin konsertteihin Helsingissä, Lahdessa ja Tampereella syyskuussa 2022.
Yhdessä soiden
Tässä blogissa pääset tutustumaan Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston yhteissoiton ja -laulun kansainväliseen arkeen ja juhlaan henkilöstön ja opiskelijoiden silmin. Kurkkaa kanssamme orkestereidemme, kuorojemme ja kamarimusiikkitoimintamme kulisseihin.
Uusimmat julkaisut
Seuraa blogia