Ett läsår med SMIL – Scenkonst som en del av skolans vardag
Tillsammans har scenkonstpedagoger, lärare, forskare och elever skapat en kreativ och utforskande lärmiljö som uppmuntrar till kommunikation, samarbete, kroppsligt lärande och kritiskt tänkande.
En ny typ av klassrum
Genom SMIL har scenkonsten fått ta plats både som ett eget ämne och som en metod integrerad i skolans övriga ämnen – med undantag för slöjd, bildkonst och musik. Resultatet? En innovativ undervisningsform där elevernas kreativitet blommar och lärandet får fler uttryck. Elever och lärare har blivit aktiva medskapare i sina egna lärprocesser – där språkliga, kroppsliga och materiella uttryck får ta plats sida vid sida. Det har skapats klassrum där känslor, rörelse och samspel ses som värdefulla resurser för lärande.
Vad händer när scenkonst blir undervisning?
Det pågår ett intensivt forskningsarbete inom projektet där loggböcker, samtal, elevarbeten och videodokumentation från undervisningen analyseras. Syftet är att lyfta fram vad som faktiskt händer i klassrummet när scenkonst får en naturlig plats i läroplanen. Resultaten hittills visar tydligt: scenkonst stimulerar kreativitet, empati, social förståelse och kritiskt tänkande. Eleverna får en möjlighet att utforska både sig själva och sin omvärld – vilket stärker deras självmedvetenhet och inre motivation.
Det känns som vi lär oss på ett helt annat sätt – med hela kroppen.
Jag blir så glad när vi har SMIL, då är det roligt att lära sig saker men också svårt ibland.
Är du vuxen? Nä det kan du inte vara. Vuxna kan inte leka som du gör.
Jag ser hur eleverna vågar mer, samarbetar bättre och uttrycker sig friare.
Alla elever står i fokus och får öva på kommunikation. Genom de olika övningarna är alla aktiva. Att använda kroppsdelar för att repetera tabellerna gick bra.
Jag har utvecklat min kreativitet, speciellt min röst, nu kan jag använda mig av nyanser. Jag förstå hur jag kan leka med innehållet på ett mer kreativt sätt i undervisningen.
En blick framåt
Alla som deltagit i SMIL vittnar om hur scenkonsten blivit en självklar och uppskattad del av skolans verksamhet. Inför läsåret 2025–2026 fortsätter vi arbetet med ny energi – och nya grupper! I förskolan kliver en ny barngrupp in, där lärarna själva leder scenkonstundervisningen med stöd från projektteamet. I grundskolan följer vi en av fjärdeklasslärarna som får en ny elevgrupp i årskurs 3, och där scenkonst undervisningen fortsätter en timme i veckan. Vi följer lärarens professions utveckling och implementeringen av scenkonst i undervisningen. Årskurs 7 följer vi vidare till årskurs 8 för att se hur gruppens utveckling fortsätter med fördjupade samarbeten med ämneslärare.
Men SMIL stannar inte vid Malax. Under nästa läsår testas och implementeras undervisningsmaterialet även i andra skolmiljöer – på Åland, i Sibbo-Borgå och i Helsingfors. Vi ser fram emot att följa hur scenkonsten tas emot och formas i nya kontexter.
Vetenskapliga resultat och fortsatt arbete
Projektet mynnar ut i en vetenskapligt granskad antologi och flera peer-reviewed forskningsartiklar. Läs mer om vårt open call här.
SMIL-projektet visar att det är fullt möjligt – och kraftfullt – att integrera konstnärliga uttryck i skolans värld. Genom scenkonsten skapas en skola som är mer inkluderande, kreativ och helhetsinriktad, där varje elev får möjlighet att växa både kognitivt, emotionellt och kroppsligt.
Nu väntar ett välförtjänt sommarlov för alla medverkande. Tack till alla lärare, elever och samarbetspartners som gjort det här året möjligt – och varmt välkomna tillbaka till ett nytt år av utforskande, lärande och scenkonst.
Glad sommar önskar hela SMIL-teamet!
Performing arts in schools
SMIL – Scenkonst med i lärande (Performing Arts in Learning) is a development and research project that aims to explore how performing arts can be integrated as part of the national curriculum and learning environments in Finnish preschools and primary and secondary education. Welcome to follow the project on this blog!
Latest posts
Follow blog