Latest blog posts
What's happening in the Uniarts Helsinki's blogs right now.

What's happening in the Uniarts Helsinki's blogs right now.
Tanssin- ja teatteriopettajan maisteriohjelmissa pohdittiin pari vuotta sitten taidepedagogiikan ja yhteisötaiteen yhdistäviä ja erottavia tekijöitä. Oli tehty havainto, että taiteilijakoulutuksessa ja yhteisötaiteessa saatettiin siirtyä pedagogisiksi miellettyjen sisältöjen alueelle nimeämättä toimintaa pedagogiikaksi.
Tätä välisyyttä lähdettiin kartoittamaan haastatteluilla, jotka pidettiin 8.11.–5.12.2019 välisenä aikana, ja joita käytiin niin perinteisesti istuen kuin myös ympäri Kalliota ja Sörnäisiä kävellen. Haastateltavina olivat tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila, teatteriopettajan maisteriohjelman johtaja Riku Saastamoinen ja teatteripedagogiikan lehtori Irene Kajo. Haastattelut teki teatteriopettajan maisteriohjelman alumni Kenneth Siren.
Haastatteluissa nousseiden aiheiden pohjalta käytiin yhteinen nauhoitettu keskustelu toukokuussa 2020. Materiaali jäi lopulta julkaisematta laajemmassa muodossa, mutta Eeva konstruoi tekstien pohjalta dialogit, jotka yhdistelevät otteita sinänsä erillään tapahtuneista haastatteluista ja keskustelusta. Oheisten tekstien voisi sanoa olevan temaattisia de- ja rekonstruktioita viidestä eri keskustelusta.
Vaikka tiedostamme, että yhteisötaiteeseen ja sen etiikkaan liittyvä keskustelu on viime vuosina mennyt eteenpäin ja uutta tietoa on julkaistu, keskustelujen aiheet koemme edelleen ajankohtaisiksi, joten julkaisemme dialogit nyt Pedan blogissa. Puhujan nimi etunimen alkukirjaimen mukaan.
Mitä tapahtuu, kun perinteisen draaman rakastaja hylkää illuusion?
Naisia nimitetään yhä korkeampiin asemiin myös tiedemaailmassa. Silti tiedenaisten urapoluilla voi edelleen kompastua äitiprofessorin, kahvinkeittäjän ja yleissihteerin velvollisuuksiin. Näistä urapoluista kirjoittaa Helsingin yliopiston apulaisprofessori, historiantutkija Anu Lahtinen.
Tällä viikolla vietetään kansainvälistä musiikkiterapiaviikkoa. Ajankohtaisessa traumatisoituneiden pakolaisten musiikkipsykoterapiassa musiikki ja taide voivat jäsentää asiakkaan sisäistä maailmaa sekä kommunikoida merkityksiä nykyisyyden, menneisyyden ja tulevaisuuden välillä, kertoo dosenttimme Sami Alanne.
Sibelius-Akatemian vieraileva tutkija Arja Kastinen esittelee tutkimustyötään, jota on sovellettu muun muassa koululaisten improvisaatiotyöpajoissa. Työpajojen demokraattisen dialogin hän näkee hyödylliseksi taidoksi myös tämän päivän vallanpitäjille.
Choreographer Juli Reinartz’ research focuses on how disorientation allows us to relate to bodies differently.
A Q&A with Maarit “Mammu” Rankanen, a dancer, choreographer and dance pedagogue.
Bieringa has a background in dance, performance, somatics and film.
The Environmental Opera Research Conference was organised at the Sibelius Academy on 18 March 2022. The conference brought together opera scholars interested in an ecomusicological research approach.
Nora Rinne is a performance artist and actor.