Maasuhteita
Noora Sandgren tutkii maasuhteita erilaisten kehojen yhteisaineenvaihduntaan keskittyen. Hän on yksi viidennen Tutkimuspaviljongin residenssitaiteilijoista.
Projektikuvaus
Maankuori on kuin planeettaamme – jaettua organismia suojaava monimuotoinen yhteis-iho. Pinnoilla ja syvyyksissä silmiemme tavoittamattomissa asuvat he, jotka aikaansaavat elämän planeetallamme. Heitä meidän on kiittäminen kasveista ja ilmasta. Tutkin omaa kehoani yhtenä kuvajälkeä tuottavana osana ja kuvajäljen hidastajana. Voin tutkia kitkerämpää kerroksellista kehoa, punasipulia ja sen historiaa sekä monia värejä, joita se ravinnon lisäksi antaa. Voiko värejä ajatella äänentapaisena? Kasvipohjainen kuvantekeminen liittyy ruokaylijäämän sisältämien mahdollisuuksien arvostamiseen: avokadot luovuttavat värinsä käsintehtyyn paperiin, johon muodostuvat kirjoitukset ja kuvat ovat maatumiskykyisiä – kompostikelpoisia ja kiertämässä kohta maan ja kasvien kautta minunkin kehoni rakennusaineeksi.
Tutkin Saaren kompostimikrobien, auringon, sateen, purojen, syljen ja muiden kosketuksista syntyviä valokuvajälkiä. Kuinka valokuvan historiallisesti niin monin tavoin raskasta kehoa voisi keventää? Kuinka syntyy sellainen valokuva joka rakentuu maanmukaisista aineksista ja eleistä, jotka liittyvät yhteentulemiseen ja “sustain” – kannattelun käsitteen sisältöihin. Valokuvaa ja kosketuksia kantavan paperin, eli kuvaa kantavan pohjan muodostamisen prosessi käsintetynä ja kaikin aistein ajateltuna antaa tilan kamerattoman kuvan vieraanvaran pohtimiseen.
Residenssissä tuotan aineskiertoon sopivia kuvia, joiden kehollisesta rakentuneisuudesta kirjoitan, esseitä ja visuaalisia runoja. Kuvan synnyttävien eleiden sisältämät neuvottelut, jos pyrkii maanmyötäisyyteen, sekä jaettu tekijyys kuvantekemisessä kun kompostimikrobit tai maastossa uinuvia kuvia hapertavat pieneliöt osallistuvat kulttuureillaan kuvajälkiin, ovat asioita, joille luon tilaa. Voiko toisaalta kuvan läpäisemän elämän näkyväksi tekeminen ja mittakaavaltaan suurentaminen olla myös poliittinen ele, pienen elämän puolesta puhumisen yritys?
Kuvien tekemisen rinnalla odotan keskusteluja monenlajisten yhteisöä jakavien kanssa. Kirjoitan näitä keskusteluja auki ja kokoan residenssin aikana löytämiäni ehdotuksia pieneksi performatiivisten ohjeiden kirjaseksi, joka vastaa joskus absurdistikin kuinka pieneen paikkaan sitoutuminen ja keskittyminen tuo esiin maasuhteiden mahdollisuuksia. Ohjeiden joukkoon sujahtaa maaston ja keittiön aineksia sisältäviä reseptejä ekologisemman valokuvan valmistamiseen. Äsken syödyn omenan kuori sisältää vitamiineja mutta myös kuvanmuodostamiskykyisyyttä. On kiinnostavaa pohtia, millaiset alustat kantavat kuvia maailmasta ja miten kuoripalan sisältämä auringossa syntynyt kuva voisi muuttaa maamyötäisyydessään kokonaista maailmankuvaa. Toisaalta ihmisen havainnointikyvyn ollessa rajallinen, aineskierron ja maasuhteiden käsittäminen oman ruumiin ja ruuansulatuksen kautta on konkreettisin tapa käsitellä erilaisten kehojen yhteyttä, intiimisti, lämpimästi ja lähelle katsomalla.
Noora Sandgren työskentelee Saaren Kartanon residenssissä 16.-28.5.2023
Artistic Research
Artistic research is one of Uniarts Helsinki’s specialities. In this blog you can read about latest activities in the field from our community and guest writers.
Taiteellinen tutkimus on yksi yliopistomme erityispiirre. Lue blogista yliopistoyhteisömme ja vierailijoiden kirjoituksia ja ajatuksia taiteellisen tutkimuksen ajankohtaisista ilmiöistä ja tapahtumista.
Latest posts
-
Between thinking and doing: Collaborative Reflections from the SibA+RAM Study Day in London
-
Taiteellinen tutkimus tarvitsee keskustelua taidekentän, yleisöjen ja muiden tieteiden kanssa
Follow blog