← Takaisin blogiin

Antti Hotin pianotunnilla on rento ja mukava tunnelma

”Antilla oli hauskat jutut”, totesi Saima (8 v.) Antti Hotin vieraillessa opettamassa Oulussa.

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna Oulussa järjestettiin Oulun konservatorion ja Limingan musiikkiopiston yhteinen mestarikurssi, jonka opettajana toimi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian pianonsoiton lehtori Antti Hotti.

Antin kurssi sijoittui keskelle talven kireimpiä pakkaspäiviä ja oli piano-oppilaille kuin lämmin henkäys talvisäässä. Ikiliikkujamaisella energisyydellään hämmästyttänyt Antti piti kolmen päivän aikana tunnin kahdellekymmenelle hyvin vaihtelevan ikäiselle oppilaalle. Kurssilla kuultu ohjelmisto edusti sekin varsin kattavasti pianokirjallisuuden kaikkia vaatimustasoja.

Vaikka Antti ohjaakin varsinaisessa työssään korkeakouluopintoihin edenneitä, äärimmäisen lahjakkaita oppilaita, häneltä löytyy runsain mitoin ymmärrystä ja pedagogista taitoa myös opintiellään varhaisemmassa vaiheessa oleville oppilaille. Viikonlopun aikana yhtä antaumuksellisen ja innostuneen käsittelyn saivatkin niin Burgmüllerin Arabesque kuin Chopinin Balladi.

”Antin mestarikurssi oli jälleen mukava ja inspiroiva kokemus”

Pienten oppilaiden hymy oli herkässä, kun soittokäden asentoja verrattiin kissalaivaan, keitettyyn ja keittämättömään spagettiin sekä korkealta tai matalalta tippuvaan lyijykynään. Oppilaat saivat hyviä ja yksityiskohtaisia harjoitteluohjeita niin musiikkilisten kuin käsityötaitoihinkin liittyvien ongelmien ratkaisemiseen. Nämä viisaat neuvot annettiin vielä monipuolisiin ja hauskoihin mielikuviin liitettynä.

Myös toisten saamat ohjeet jäivät pienille oppilaille paremmin mieleen eläintarinoiden kautta kuin puhtaasti musiikillisin termein selitettyinä.

”Tosi hyvää opetusta hyvien esimerkkien kautta ja hauskalla otteella”

Opinnoissaan pitemmälle ehtineiden oppilaiden tunteja seuratessa huomasi kuinka Antti sai oppilaat rentoutumaan opetuksen lomaan sijoitetuilla hauskoilla jutuilla. Samalla suurten taideteosten ja pianonsoiton keskeisten kysymysten parissa työskentely pysyi koko ajan leppoisan välittömänä eikä tunnelma koskaan muuttunut syvällistenkään pohdintojen kohdalla liian vakavaksi.

Kurssilla nopeasti kuluneet päivät huipentuivat sunnuntai-iltapäivänä konserttiin, jossa kuultiin monipuolinen ja mielenkiintoinen valikoima kurssilla hiottuja teoksia.

Suuret kiitokset kurssista Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle ja ennen kaikkea Antille, jonka opetuksen ammattitaitoisuuden ja hauskuuden yhdistelmää oli verratonta seurata

Teksti: Yliopettaja Hannu Hirvelä, Oulun konservatorio

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia