← Takaisin blogiin

Elävät taidekokoelmat: Kuvataideakatemian historiaa 1980-luvulta

Tervetuloa Elävät taidekokoelmat –blogisarjaan! Sarja avaa ovet Kuvataideakatemian taidekokoelman helmiin ja suomalaisen kuvataiteen historiaan aina 1800-luvulta tähän päivään saakka. Sarjan viidennessä osassa näemme taidetta 1980-luvun taitteesta.

Kain Tapper, grafiikan vedos, 1987

1980-luku toi muutoksia Kuvataideakatemiaan 

1980-luvulla teoksia on hankittu kokoelmiin poikkeuksellisen vähän. Jopa grafiikan töitä on varsin vähän, ja ne edustavat vain 80-luvun alkua.  

Grafiikoiden joukosta löytyy kuitenkin kiinnostavia opiskelijatöitä taiteilijoilta, jotka päätyivät grafiikan sijaan vaikuttamaan aivan muunlaisen taiteen parissa. Muun muassa Kaarina Kaikkonen ja Jussi Kivi kuuluvat tähän ryhmään.  

Vaikka 80-luvulla teoksia on hankittu vähän, sen aikana kokoelmiin on hankittu ensimmäiset video- ja valokuvateokset. Koulun ensimmäiset videotyöt valmistuivat 80-luvun alussa, ja ensimmäiset omat pimiötilat saatiin Bulevardille muuton yhteydessä vuonna 1984, kuten Silmän oppivuodet -julkaisussa mainitaan. 

Teosnostoksi tältä kaudelta valitsin Kain Tapperin (1930–2004) litografian, joka on ollut esillä taidegrafiikan tiloissa Kuvataideakatemian Vallilan toimipisteessä. Teos ei useimpien muiden grafiikan töiden tapaan ole opiskelijatyö, vaan vuodelta 1987, jolloin Tapper toimi kuvanveiston opettajana.  

Tapperin tuotantoa tuntevat tunnistavat teoksesta mitä luultavimmin tutun aiheen eli hevosen kallon. Kallo-teeman lähtökohtana oli Tapperin nuoruudessaan kokema hänelle tärkeän hevosen kuolema. Tapper oli kaivattanut hevosensa kallon maasta ja säilyttänyt sitä ateljeestaan, josta se siirtyi osaksi monia teoksia – niin veistoksia kuin grafiikan töitäkin. 

Kyseisen teoksen eri versioita on ollut myynnissä esimerkiksi Bukowskilla ja Hagelstamilla. Myös Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluu yksi saman sarjan litografia.  

Kirjoittaja: Meri-Maaria Kiianmaa

Kiianmaa on taidehistorioitsija, joka inventoi Kuvataidekokoelman taidekokoelman vuonna 2021.

Poimintoja Kuvataideakatemian taidekokoelmasta

Lähde matkalle suomalaisen kuvataiteen historiaan aina 1800-luvulta tähän päivään! Blogissa esitellään helmiä Kuvataideakatemian taidekokoelmasta, johon on koottu opiskelijoidemme teoksia akatemian 175-vuotisen historian ajalta. Löydät kokoelman täältä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia