← Takaisin blogiin

Elävät taidekokoelmat: Mysteeriteokset 

Tervetuloa Elävät taidekokoelmat –blogisarjaan! Sarja avaa ovet Kuvataideakatemian taidekokoelmaan helmiin ja suomalaisen kuvataiteen historiaan aina 1800-luvulta tähän päivään saakka. Sarjan neljännessä osassa syvennymme teokseen, jonka alkuperä on jäänyt hämärän peittoon.

Tadeusz Jaroszynski, nimeämätön maalaus, 1955

Arvoituksia ja allekirjoituksia 

Tänään tutustumme teokseen, jonka oli minulle pitkään mysteeri. Teoksesta ei löytynyt juuri mitään tietoja, eikä edes taiteilijan koko nimi ollut tiedossa.  

Arvoitus paljastui vasta, kun Bukowskin huutokaupasta löytyi samanlaisella signeerauksella varustettu teos. Se paljasti maalauksen tekijän Tadeusz Jaroszynskiksi (1933–2020).  

Jaroszynski oli puolalaissuomalainen ja syntynyt Jugoslaviassa nykyisen Kroatian alueella. Hän opiskeli Kuvataideakatemiassa (tuolloin Suomen Taideakatemian koulu) 1953–1957, jossa tapasi myös vaimonsa Karin Heikkisen.  

Taiteilijapariskunta asettui opintojensa jälkeen Etelä-Afrikkaan kahdeksikymmeneksi vuodeksi, mutta he muuttivat lopulta takaisin Eurooppaan. He päätyivät ensin Ruotsiin ja sitten Ranskaan, jossa asuivat loppuelämänsä palattuaan Etelä-Afrikkaan vielä yhdeksi vuosikymmeneksi 1980–90-luvulla.  

Vaikka uskonnolliset teemat ovat kuvataiteessa olleet vahvasti läsnä, Kuvataideakatemian taidekokoelmasta ei löydy juurikaan uskontoa käsitteleviä teoksia – ainakaan yhtä suoralla tavalla kuin Jaroszynskiksin teos. Lisäksi teos on kokoelman tiettävästi ainoa 1950-luvulta peräisin oleva öljymaalaus, jonka tekijä ei ole Unto Kaipainen. Kaipaisen teoksia on lahjoitettu yliopistolle niin paljon, että ne muodostavat lähes oman kokoelmansa.   

Itselleni kyseinen Jaroszynskin teos edustaa monia luettelointityön hauskimpia puolia. Tuntemattomien taiteilijoiden tietojen selvittämien ja siinä onnistuminen on todella palkitsevaa. 

Hyviksi tiedonhakupaikoiksi ovat osoittautuneet esimerkiksi eri taidehuutokaupat, kuten edellä mainittu Bukowskis. Lisäksi Kansallisarkiston digiarkistosta voi löytää esimerkiksi vanhoja sanomalehtiä, joissa on julkaistu piirustuskoulusta valmistuneiden nimet, tietoja näyttelyistä sekä muita tiedonmurusia.  

Kirjoittaja: Meri-Maaria Kiianmaa

Kiianmaa on taidehistorioitsija, joka inventoi Kuvataidekokoelman taidekokoelman vuonna 2021.

Poimintoja Kuvataideakatemian taidekokoelmasta

Lähde matkalle suomalaisen kuvataiteen historiaan aina 1800-luvulta tähän päivään! Blogissa esitellään helmiä Kuvataideakatemian taidekokoelmasta, johon on koottu opiskelijoidemme teoksia akatemian 175-vuotisen historian ajalta. Löydät kokoelman täältä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia