Elävät taidekokoelmat: Taidetta juhlan kunniaksi!
Tervetuloa tutustumaan Elävät taidekokoelmat –blogisarjaan! Sarja avaa ovet Kuvataideaktemian taidekokoelman helmiin ja suomalaisen kuvataiteen historiaan aina 1800-luvulta tähän päivään saakka. Sarjan seitsemännessä osassa lähestymme nykypäivää ja syvennymme 2000-luvun teoksiin.
2000-luku tuo tilan lähelle
Tänään haluan esitellä yhden kokoelman harvoista tilausteoksista. Kyseinen teos on Jan-Erik Anderssonin Kuvataideakatemian ensimmäiseen promootioon vuonna 2006 toteuttama ”The Sans of Pure Cut (The Ornament is Back, Adolf Loos!)”.
Teoksen inspiraationa on toiminut modernin arkkitehtuurin pioneerihahmon Adolf Loosin kuuluisa essee ”Ornament and Crime”, jossa Loos kritisoi ornamenttien käyttöä osana arkkitehtuuria. Anderssonin teos onkin eräänlainen vastaus Loosin tekstille ja kannanotto koristeellisuuden puolesta.
Teoksessa oleva kuvio on läpileikkaus taiteilijan kylpyhuoneesta löytyvistä kaunistautumisesineistä, kuten hammasharjoista, pumpulipuikoista, parfyymipullosta, saksista ja hiustenkuivaajasta. Taustalla oli valo, joka syttyi ja sammui Loosin ääneen luetun ”Ornament and Crime” -esseen ääniaaltojen vaihteluun.
Teoksen valmistusaikana Andersson teki väitöskirjaansa Kuvataideakatemialla. Kuvataiteen tohtoriksi hän väitteli vuonna 2008. Osana väitöstään hän rakensi Turun Hirvensaloon kokonaistaideteoksen, lehden pohjamuotoon perustuvan ”Life on a Leaf” -nimisen omakotitalon, jonne muutti perheineen myös asumaan. Myös se on kannanotto ornamentiikan puolesta.
Kirjoittaja: Meri-Maaria Kiianmaa
Kiianmaa on taidehistorioitsija, joka inventoi Kuvataidekokoelman taidekokoelman vuonna 2021.
Poimintoja Kuvataideakatemian taidekokoelmasta
Lähde matkalle suomalaisen kuvataiteen historiaan aina 1800-luvulta tähän päivään! Blogissa esitellään helmiä Kuvataideakatemian taidekokoelmasta, johon on koottu opiskelijoidemme teoksia akatemian 175-vuotisen historian ajalta. Löydät kokoelman täältä.
Uusimmat julkaisut
-
Elävät taidekokoelmat: Kuvataideakatemian historiaa 1800-luvulta
-
Elävät taidekokoelmat: Kuvataideakatemian historiaa 1930-luvulta
Seuraa blogia