← Takaisin blogiin

Elävät taidekokoelmat: Valokuvan vierellä 

Elävät taidekokoelmat –blogisarjaan avaa ovet Kuvataideakatemian taidekokoelman helmiin ja suomalaisen kuvataiteen historiaan aina 1800-luvulta tähän päivään saakka. Sarjan kahdeksannessa ja viimeisessä osassa Meri-Maaria Kiianmaa tarkastelee 2010-luvun valokuvateoksia.

Saku Soukka, Appelsiini ja kuitti, 2014

Arki, aika ja appelsiini 

2010-luvun teoksista halusin ehdottomasti nostaa esiin tämän Saku Soukan valokuvan. 

Valokuva tuo mieleeni Wolfgang Tillmansin Still Life -sarjan teokset. Tillmans on epäilemättä vaikuttanut suuresti myös nuorempaan valokuvaajasukupolveen. Hänen teoksissaan lavastettu ja autenttinen sekä yleinen ja henkilökohtainen sekoittuvat.  

Samaan aikaan tällaiset arkisista esineistä ja hedelmistä koostuvat asetelmat vievät ajatukset myös kauemmas maalaustaiteen historiaan ja esimerkiksi barokkitaiteilija Francisco de Zurbaránin kuuluisaan, samoja elementtejä hyödyntäneeseen maalaukseen.  

Kristoffer Ala-Ketola, Moving Away, 2013

Nykyvalokuvaa edustaa myös tämä Kristoffer Ala-Ketolan valokuva, joka valittiin aikoinaan opiskelijakilpailun kautta ripustettavaksi seminaarihuoneen seinälle Kuvataideakatemian entisissä tiloissa Vallilassa.  

Teemansa vuoksi teos viipyili verkkokalvoillani, kun taidekokoelmaa valmisteltiin muuttoa varten. Nyt Kuvataideakatemian uusissa tiloissa Sörnäisissä viherkasvit ovat löytäneet paikkansa ja muuttolaatikot purettu.  

Minua puhuttelee teoksen monitulkintaisuus. Poismuuttamisessa on aina jotain haikeaa ja surullistakin, mutta samalla se kuvastaa uutta alkua, ehkä toivoakin.  

Omalla kohdallani muutos merkitsee tämän kirjoitussarjan loppua. Ala-Ketolan teos ei kuitenkaan muuta enää hetkeen, sillä se on jo päässyt esille Myllyn tiloihin. 

Kirjoittaja: Meri-Maaria Kiianmaa

Kiianmaa on taidehistorioitsija, joka inventoi Kuvataidekokoelman taidekokoelman vuonna 2021.

Poimintoja Kuvataideakatemian taidekokoelmasta

Lähde matkalle suomalaisen kuvataiteen historiaan aina 1800-luvulta tähän päivään! Blogissa esitellään helmiä Kuvataideakatemian taidekokoelmasta, johon on koottu opiskelijoidemme teoksia akatemian 175-vuotisen historian ajalta. Löydät kokoelman täältä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia