← Takaisin blogiin

Geysirejä ja taidekirjastoja – konferenssimatkalla Islannissa

Maisemakuva Islannista

ARLIS/Norden on vuonna 1986 perustettu pohjoismaisten taidekirjastojen yhdistys, joka järjestää vuosittain konferenssin ja yhdistyksen vuosikokouksen jossakin Pohjoismaista. Vuoden 2019 konferenssi pidettiin Reykjavikissa 13.-15.6., ja sinne osallistuivat Taideyliopiston kirjastosta Kristiina Aunesluoma, Maarit Heikkinen ja Tanja Mononen.

Matkan tarkoituksena oli osallistua pohjoismaisten taidekirjastojen ARLIS/Norden -konferenssiin, tavata kollegoita muista pohjoismaista, luoda ja ylläpitää verkostoja muihin taidekirjastoihin ja pysyä jyvällä siitä, mitä muissa taidekirjastoissa tapahtuu.

To 13.6.

Ennen konferenssin varsinaisen ohjelman alkamista järjestettiin arkkitehtuurikirjastojen ja esittävien taiteiden kirjastojen pienryhmätapaamiset (Special groups meeting).  Pohdimme muun muassa, mitä voisimme ammatillisesti toisiltamme oppia, ja miten voisimme parhaiten vaihtaa taidekirjastolaisten kokemuksia alan erityiskysymyksistä. Keskustelun tuloksena päätimme lakkauttaa pienryhmätoiminnan, ja kokeilla seuraavassa konferenssissa varsinaisen konferenssiohjelmaan sisällytettyä workshop-tyyppistä kokoontumista, toiveena jatkossa löytää entistä laajemmin yhteisiä kiinnostavia keskusteluteemoja erilaisten kirjastoalan tehtävien parissa työskentelevien kollegoiden kanssa.

Lounastauolla ystävällinen kollega vei meidät virallisen ohjelman ulkopuolelta pikavisiitille Islannin taideyliopiston kirjastoon. Työmatkoilla on erityisen kiinnostavaa nähdä oman kirjaston vastinkappaleita eri puolilla maailmaa.

Pienryhmätapaamisia seurasi Arlis/Nordenin vuosikokous, jonka jälkeen Kansallisgallerian väki oli kutsunut konferenssiväen tutustumaan taidemuseoonsa. Siellä näimme Hulda Hákonin hienon retrospektiivin ja pääsimme tutustumaan myös Kansallisgallerian työntekijöihin.

Pe 14.6.

Konferenssin pääteemana oli tänä vuonna Art on the edges – Art at the libraries, ja aiheesta kuultiin perjantain ohjelmassa yhdeksän kiinnostavaa luentoa muun muassa kansantaiteesta, lastenkirjallisuudesta, queer-taiteesta sekä sarjakuvista kirjallisuutta ja kuvataidetta yhdistävänä lajina. Erityisen mielenkiintoinen oli valokuvaaja Ragnar Axelssonin luento, jossa hän kertoi kuvausretkistään arktisilla alueilla ja näytti upeita valokuviaan pohjoisen luonnosta.

Kiinnostavaa pohjoismaisen kirjastoyhteistyön näkökulmasta oli myös kuulla Guðrún Elísa Ragnarsdóttirin Artótekin ja Islannin taiteilijaseuran yhteistyötä koskevasta luennosta, että Reykjavikin kaupunginkirjaston yhteydessä toimivan taidelainaamon alkusysäys oli ollut opintomatka Helsinkiin, jossa islantilaiset olivat tutustuneet Rikhardinkadun kirjaston yhteydessä toimivaan, Helsingin taiteilijaseuran ylläpitämään taidelainaamoon ja innostuneet ideasta niin, että olivat perustaneet omansa Reykjavikiin. Eläköön pohjoismainen kirjastoyhteistyö!

Illalla tutustuimme Pohjolan taloon, Alvar Aallon suunnittelemaan pohjoismaisten kulttuurien keskukseen. Talossa toimii sekä kokoelmaltaan että arkkitehtuuriltaan hieno kirjasto, jossa on saatavilla aineistoa kaikilla pohjoismaisilla kielillä, myös suomeksi. Päivän päätti konferenssi-illallinen mukavassa kollegiaalisessa seurassa. 

La 15.6.

Bessastaðir, the president’s residence – Hafnarborg, the Hafnarfjörður Centre of Culture and Fine Art – Lunch – Krýsuvík, geothermal area – Reykjanes peninsula

Lauantain ekskursion aluksi suuntasimme presidentin virka-asunnolle, jossa itse presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson otti henkilökohtaisesti ryhmämme vastaan, minkä jälkeen saimme opastetun residenssikierroksen ja kuulla presidentin mietteitä taiteen ja kirjallisuuden tärkeydestä. Matka jatkui Hafnarborgin kulttuurikeskukseen, jossa näimme kahdeksan nykyvalokuvaajan kiinnostavan näyttelyn In Transition – Hafnarfjörður as Seen by Eight Contemporary Photographers. Tämän jälkeen ihailimme saaren lounaisosan luontokierroksella mm. Krýsuvíkin geotermista aluetta.

Retkipäivä päättyi erään konferenssinjärjestäjän kesämökille pienelle iltapalalle – oiva lopetus lämminhenkiselle konferenssille ja tarjosi meille konferenssivieraille arvokkaan ja ainutlaatuisen kurkistuksen islantilaiseen elämänmenoon.

Kansainväliset konferenssit ovat verraton väylä ulkomaalaisten ja myös eri puolilta maata tulleiden suomalaisten kollegoiden kanssa verkostoitumiseen. Hyvin laadittu ohjelma on konferenssin sydän, mutta yhtä lailla  tärkeitä ovat sen ulkopuolella käydyt epävirallisemmat keskustelut illallispöydissä sekä yhteisillä retkillä ja vastaanotoilla. On myös kiinnostavaa päästä näkemään sisältä päin muiden maiden kirjastoja ja kulttuuri-instansseja sekä niiden toimintatapoja.

Teksti ja kuva: Kristiina Aunesluoma, Tanja Mononen ja Maarit Heikkinen

TAIDE + TIETO = Taideyliopiston kirjasto

Taideyliopiston kirjaston blogi avaa Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun kirjastojen toimintaa sekä palveluja kirjastonkäyttäjille ja saa näin toivottavasti asiakkaat entistä aktiivisemmiksi kirjastonkäyttäjiksi. Taideyliopiston kirjasto on yhtä kuin laajat, eri taiteenalojen kokoelmat. Se on osaava ja sitoutunut henkilökunta sekä tila, joka tarjoaa kaikille mahdollisuuden tulla tiedon äärelle omana itsenään. Tervetuloa kirjastoon!

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia