← Takaisin blogiin

Jazzia johtamiseen

Jazzissa ja johtamisessa on paljon yhteneväisyyksiä.

Taiteella on paljon annettavaa myös elinkeinoelämälle ja johtamiselle. Taiteellisten kehittämismenetelmien käyttö ei vielä kuitenkaan ole kovin suurta, koska tietoisuutta niistä ja niiden hyödyistä ei ole. Taiteen edistämiskeskuksen tekemän kyselytutkimuksen mukaan 76% yrityksistä ei tunne taidepohjaisia kehittämismenetelmiä. (Taiteen edistämiskeskus, Pro Bookers 2021)

Jari Perkiömäki (vas.) ja Patrick Furu yhdistivät luentopäivässä teoriaa ja eläviä musiikillisia esimerkkejä. KUVA: Jenni Latva

Jazzilla ja johtajuudella on havaittu paljon yhteneväisyyksiä, ja näistä olivat pitämässä luentopäivän Seinäjoella syyskuussa Patrick Furu ja Jari Perkiömäki. Furu esitteli luentopäivässä jazzjohtamisen mallia kirjastaan ”Jazzia johtamiseen – anna osaajien loistaa”. Mallissa tärkeää on osaaminen, yhteinen kieli, toisten kuuntelu, kollegoiden tukeminen ja vastuun kantaminen. Näitä teemoja käsiteltiin luentopäivässä musiikillisia esimerkkejä unohtamatta.

Musiikillisia esimerkkejä tarjosivat maamme kärkinimistä koostuva kvintetti Jari Perkiömäki (vas.), Juuso Rinta, Jimi Ahlroos, Tomi Salesvuo ja Riitta Paakki (edessä selin). KUVA: Jenni Latva
 

Luennolla teorian toi käytäntöön ja yleisön kuultavaksi Jari Perkiömäen luotsaama kvintetti, joka koostui maamme eturivin jazzmuusikoista. Perkiömäki on työskennellyt laajalti organisaatioiden kehittämisen parissa ja käyttääkin jazzyhtyettä elävänä esimerkkinä hyvin toimivasta tiimistä. Kun tiimi toimii kuin jazzyhtye, se voi päästä ennennäkemättömän hienoihin tuloksiin. Kokoonpanoon kuuluivat: Jari Perkiömäki; alttosaksofoni, Jimi Ahlroos; tenorisaksofoni, Riitta Paakki; piano, Juuso Rinta; basso ja Tomi Salesvuo, rummut.

Soittajat saivat toteuttaakseen erilaisia ”strategioita”. KUVA: Jenni Latva

Musiikki teki teorian näkyväksi ja antoi musiikillisia esimerkkejä puheen tueksi. Luennoitsijat antoivat muusikoille tehtäviä, miten toimia soittaessaan tietyllä tavalla. Tämä antoi yleisölle eturivin paikan myös jazzorkesterin sisäiseen dynamiikkaan ja miten sitä voi hyödyntää työelämän johtamisessa.  Paikalla olleet kuulijat osallistuivatkin mukavasti luentopäivään kommentein ja kysymyksin. Luentopäivän järjesti Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö, ja sen mahdollistavat Seinäjoen yliopistokeskus ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Luennoitsijoista: Kauppatieteiden tohtori Patrick Furu toimii johtajana Aalto EE:ssä sekä johtamisen dosenttina Hult International Business Schoolissa. Hänellä on 20 vuoden kokemus strategioihin, muutosprosesseihin ja osaamisen kehittämiseen liittyvästä konsultoinnista ja johdon koulutuksesta. Musiikin tohtori Jari Perkiömäki on jazzmuusikko ja kulttuurin hallitusammattilainen, joka toimii tällä hetkellä mm. Pori Jazzin hallituksen puheenjohtajana. Perkiömäki toimi Taideyliopiston rehtorina 2015–2020.

Luova tulevaisuus

Yhteistyö taiteen ja eri alojen välillä laajentaa työn tekemisen tapoja ja merkityksiä. Tämä on yksi TYVI – Taiteen ja yritystoiminnan välinen yhteistyö uuden liiketoiminnan mahdollistajana -hankkeen ja sen jatkohankkeen ”Luova ajattelu ja taiteellinen asiantuntijuus elinkeinoelämän haasteita ratkomassa” perusajatuksista. Blogissa pääset lukemaan sekä hankkeiden toteutuksesta että mukana olleiden tekijöiden ajatuksia taiteen ja taiteellisen ajattelun käytöstä uusissa konteksteissa.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia