← Takaisin blogiin

Karjalan laulumailta kajahtaa!

Laulun lehtori Jenni Lättilän kanssa vietettiin leikkisä, hassutteleva ja salliva opetustuokio Joensuussa

Kevään kiireet saivat mieluisan pysähdyksen, kun Taideyliopiston Sibelius-Akatemian laulun lehtori Jenni Lättilä vieraili 19.-21.4.2023 Joensuussa klassisen laulun mestarikurssin merkeissä. Kurssille osallistui 14 innokasta laulajaa Joensuun konservatoriolta ja Keski-Karjalan musiikkiopistosta. Kurssi järjestettiin Joensuun konservatorion uusissa tiloissa ja säestyksestä vastasi konservatorion opettaja, säestäjä Jaroslava Kotorova.  

Kurssi alkoi keskiviikkoiltapäivänä ja kesti aina perjantai-iltapäivään asti. Laulajien ohjelmistossa oli niin keväisiä lauluja kuin aarioita eri oopperoista. Lavalla työstettiin monenmoisia asioita kuten laulun linjakkuutta, kropan käyttöä, hengitystä, tekstin ääntämistä ja tulkintaa. Eräässä aariassa eläydyttiin hahmon maailmaan niin, että saipa laulaja lehtorin vastaparikseen näyttämötyöskentelyyn. Sitten etsittiin yhdessä kadonnutta neulaa ruohikosta: tekemisen touhussa äänikin vapautui ja aarian tarinaa tuli lisää konkretiaa. Toisessa laulussa tiloja etsittiin puhumalla hienostuneesti: ja kas tästä kreivittären ja paronittaren juttutuokiosta saatiin lauluun lisää sointitilaa. 

Kurssin tunnelma oli lempeä, salliva ja hassutteleva: vaikka työskenneltiin tavoitteellisesti ja tarkasti, säilyi mukana kuitenkin laulamisen hauskuus. Lauluhan on leikkiä ja siinä kokeilut ovat sallittuja! Suurimmalle osalle kurssin osallistujista mestarikurssi oli ensimmäinen laatuaan: useita saattoi ensimmäinen oppitunti uuden opettajan kanssa vähän jännittää, mutta pian jännitys suli ja jokainen laulaja uskaltautui hienosti kokeilemaan uusia juttuja. Oppilaat kertoivatkin jälkikäteen kurssin olleen hieno kokemus ja turvallinen tila harjoitella laulua yleisön edessä. Toisten tuntien kuunteleminen oli myös koettu opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi.  

Kurssi oli kaikille osallistujille, niin opettajille kuin oppilaille, mieleinen kokemus: kiitos Nuorisokoulutukselle ja Jennille vierailusta! 

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia