← Takaisin blogiin

Kuvataideakatemian alumni Rusto Myllylahti residenssissä: Lontoo – kerroksien kaupunki

Vihreä puistonäkymä Lontoosta.

Syyskuussa 2022 Euroopassa elettiin taas poikkeuksellisen kuuman hellekesän jälkeistä aikaa. Mietin kuinka asuntoni ikkunasta näkyvä lehmus hikoilee ja kuinka autotien pöly tarttuu sen nahkeaan kuumaan kuoreen. Ajattelin aikaa ja sen tulevaa kulumista – ymmärsin että pian lehdet tippuisivat ja vihreä pusikkoinen näkymä muuttuisi mustarunkoiseksi talviseksi katunäkymäksi vesisateineen ja loskan likaamiksi busseiksi. Lähdin kevyin laukuin kohti kolmen kuukauden residenssijaksoa Lontoossa.

SPACE on vuonna 1968 perustettu taideorganisaatio, joka tarjoaa työhuoneita taiteilijoille 21 rakennuksessa ympäri Lontoota. Residenssiasuntoni oli  ”Martello Cottage” -niminen huoneisto Hackneyn alueella, jota ympäröi rakennuksessa työskentelevien taiteilijoiden työhuoneet. Asunnon alakerrassa on eteinen, wc, keittiö ja työhuone sekä yläkerrassa makuuhuone, kylpyhuone ja pieni työhuone. Muita asuntoja työhuoneiksi muutetussa entisessä housutehtaan rakennuksessa ei ole. Toki siellä asui myös talon hiiri, joka etsi yöllä keittiöstä syötävää. Rakennus on alun perin vallattu 1960-luvun lopulla ja sen kellareissa on muun muassa Throbbing Gristle aloittanut äänten muovaamisensa. Tässä industrial-musiikin pioneerien ryhmässä vaikuttanut taitelija Cosey Fanni Tutti kirjoittaa kirjassaan ”Art Sex Music” kuinka juuri tämä nykyään residenssinä toimiva asunto oli taloa ylläpitävän taiteilijan Bruce Laceyn ja hänen perheensä koti ja kuinka se oli täynnä itserakennettuja elektronisia soittimia, veistoksia, robotteja ja laitteita.

Hellivä kone installaatio galleria Sinnessä.
Hellivä kone installaatio galleria Sinnessä, kuva Markus Åström.

Martello street sijaitsee London Fields Overground junapysäkin ja saman nimisen puiston välissä. Puistossa kasvaa isoja vanhoja vaahteroita, joita kävin työskentelyni ohessa tervehtimässä. Yöllä puistossa liikkuu kettuja jotka etsivät ruokaa, päivällä ihmiset ulkoiluttavat koiriaan ja istuvat nurmikoilla. Viikonloppuisin Broadway Market -lähikadulla on suosittu katuruokapäivä ja turistit ja muut valuvat puistoa pitkin kohti. Hackneyn kaupunginosa on kovaa vauhtia gentrifikoitunut entinen laitakaupungin asuinalue. Tuloerot näkyvät selvästi ja räikeästi kaduilla. Vastapäisen vartioidun aidatun asuintalon vieressä oli kaupungin vuokratalo ja sillan alla nukkuivat kodittomat. Lähialueella oli myytävänä 10 000 000 puntaa maksava kartano. Hyvin pian ymmärsinkin, kuinka etuoikeutettu olin saadessani asua isossa asunnossa ilman huolta vuokrasta ja kuluista.

Työskentelin residenssin aikana lähinnä Sinne-galleriaan marraskuussa 2022 avautuneen näyttelyni viimeisten teosten parissa. Olin jo kesällä ennen lähtöä pakannut kaikki fyysiset teokset valmiiksi, jotta voisin keskittyä residenssissä kevyemmin äänen ja videon työstämiseen. Lisäksi työskentelin residenssissä äänittämieni kaupungin äänien, lintujen ja junien kirskuntojen parissa. Näitä äänityksiä työstän esityksieni taustoiksi ja tuleviksi äänikollaaseiksi.

Kuvataiteellisen työskentelyni lisäksi työstän  ääniä ja esitän musiikkia nimellä Elatu Nessa. Lontoossa on useita hienoja keikkapaikkoja, jotka ovat keskittyneet äänitaiteeseen  ja uuteen musiikkiin ja sen esittämiseen. Syksyn aikana loin kontakteja paikallisiin musiikin tekijöihin ja järjestäjiin, ja residenssiä pyörittävä SPACE kutsui minut osallistumaan Sound Art Peer Group-ohjelmaan. Tapasimme neljä kertaa syksyn aikana kahden tunnin ajan keskustelemaan taiteesta ja jakamaan praktiikkaamme toisten äänen kanssa työskentelevien kuvataiteilijoiden kanssa. Oli mukavaa tavata Lontoossa asuvia taiteilijoita ja jotkut ryhmässä jaetut taidot olivat konkreettisesti apuna näyttelyn työstämisessä. Maaliskuulle 2023 on suunnitteilla ryhmän yhteinen esiintyminen Lontoon Iklectik -tapahtumatilassa, jota odotan innolla. Osana residenssiä pääsin myös musiikkituottajan ja tekijän mentoroimaksi ja tapaamiset jatkuvat tänä keväänä online-tapaamisten merkeissä.

Lontoon jokapäiväisessä elämässä kaduilla ja kulttuurisessa ilmapiirissä on jotain helpottavaa rikkautta ja monipuolisuutta, jota ei muualta heti löydä. Pienen pohjoisen kaupungin kasvattamana, olin myös erityisen ilahtunut vilkkaasta kaupungin sykkeestä, johon tosin meni hetki totuttua. Ihmiset antavat tungoksessa tilaa ja rauhaa, ja myös odottavat sitä muilta. Silti jos joku on avun tarpeessa, järkyttynyt tai ilman ruokaa, inhimillinen auttaminen on oletuksena ja paljastaa ystävälliset kasvot ja auttavat kädet massojen joukosta.

London litter, kuva Rusto Myllylahti

Kulttuurinen monipuolisuus ja työväentaustainen pitkä kulttuurinen perinne ovatkin Lontoon ja Iso-Britannian erityispiirteitä ja pinnan alla vaikuttavia tekijöitä, joista mielenkiintoisin taide ja musiikki mielestäni syntyy. Se ei löydy instituutioiden tarjoamasta ohjelmasta tai residenssiasunnoista vaan usein sen lähettyviltä ja alta – kellareista, internetistä, kaduilta, siltojen alta ja puretuksi tuomituista rakennuksista.

Kiitollisena residenssitaiteilijana on siis hyvä muistaa, että mahdollisuudet ovat ohjelmien puitteissa hienot, mutta jos tutkii hieman nenäänsä pidemmälle ovat mahdollisuudet erilaisia ja usein vielä hienompia.

Rusto Myllylahti,
kuva Kati Silo

Lue blogikirjoitus englanniksi.

Taideyliopiston alumniblogi

Alumnimme ovat äänessä tässä blogissa ja tuovat uusia tuulahduksia taiteen työkentiltä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia