← Takaisin blogiin

Musiikin hahmotustaitoja Kemijärvellä

Syksy alkoi vauhdikkaasti kun Kalle Kataja ja Ville Komppa vierailivat Koillis-Lapin musiikkiopistolla Kemijärvellä 25-26.8.2023. Musiikin hahmotusaineiden opetus ei jäänyt kuivaksi kun tämä kaksikko pääsi vauhtiin.

Koulutukseen osallistui oppilaita Koillis-Lapin musiikkiopiston lisäksi myös Lapin musiikki- ja tanssiopistolta Rovaniemeltä. Ryhmät jaettiin tasojen mukaan kahdelle päivälle. Loppukalaasi lauantai-iltapäivänä kokosi yhteen kaikki oppilaat ja heidän vanhempansa musiikkiopiston Akola-saliin. Eri ryhmät esittivät toisilleen Kallen ja Villen johdolla mitä kahden päivän aikana oltiin opiskeltu.

Opetus oli hyvin käytännönläheistä. Kaikki mahdolliset soittimet olivat käytössä, ukulelet, kanteleet, erilaiset rummut, marimbaa unohtamatta. Keksittiin sanoista erilaisia rytmejä, niihin sointusäestyksiä ja melodioita. Itse keksitty laulu oli valmis! Kaikki pääsivät soittamaan ja ideoimaan. Opettajat olivat myös täysillä mukana.

Kalle kertoi niin vauhdikkaasti nuottiarvojen jakamisen erilaisine satuolentoineen, että lapset muistivat seuraavana päivänäkin miten kokonuotti-täytekakku jaettiin ja kuka satuolento sitä tuli jakamaan synttäreille.

Syventävien opintojen työpajassa opiskeltiin Villen johdolla harmonian ja äänenkuljetuksen ilmiöitä oppilaiden omilla soittimilla, keksittiin erilaisia melodioita, bassolinjoja ja improvisoitiin monipuolisesti. Työpajan pääpaino oli musiikin tuottamisessa ja keskinäisessä kuuntelemisessa ja kannustamisessa.

Koulutus oli oppilaille mieluinen, mutta myös opettajat saivat paljon rakennusaineita omaan työhönsä. Musiikin hahmotusaineiden opiskelun ei todellakaan tarvitse olla kuivaa.

Terhi Heikkilä
rehtori
Koillis-Lapin musiikkiopisto

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia