← Takaisin blogiin

On helppo sanoa ”en ole rasisti”, mutta on vaikeampaa olla antirasisti

Kaikki alkaa perehtymisestä, omien etuoikeuksien tunnistamisesta ja tunnustamisesta sekä kuuntelemisesta. Sen jälkeen on aika toimia, kirjoittaa Sini Kaartinen blogipostauksessaan.

Sini Kaartinen

On helppo sanoa ”en ole rasisti”, mutta on vaikeampaa olla antirasisti. Antirasismi vaatii meiltä aktiivisia tekoja, esimerkiksi rasististen tilanteiden tunnistamista ja rasistisiin tilanteisiin puuttumista. Jokainen tilanne, jossa rasismiin ei puututa, on rasistisen teon tai rasististen sanojen normalisointia.

Niin yliopiston yhteisössä kuin yhteiskunnassamme, on tärkeää, että jokainen saa oman äänensä kuuluviin ja tulee kuulluksi. Yhdenvertaisuuden eteen on edelleen tehtävä töitä niin yliopistossamme ja yhteiskunnassamme, mutta jokainen antirasistinen teko ja rasistiseen tilanteeseen puuttuminen, on askel kohti parempaa.

Vaikka et itse kuuluisi marginalisoituun ryhmään tai vähemmistöön, voit silti toimia. Oikeastaan, sitä suuremmalla syyllä sinun tulee toimia. Käytä omia etuoikeuksiasi luodaksesi yhdenvertaista yhteisöä ja yhteiskuntaa. On jokaisen omalla vastuulla perehtyä asioihin, eikä odottaa, että marginalisoidut henkilöt tulevat ja kouluttavat. Ole hyvä liittolainen.

Miten olla hyvä liittolainen?

Liittolaisuus syntyy aidosta halusta luoda entistä yhdenvertaisempaa maailmaa. Hyvä liittolainen kuitenkin ymmärtää, että kyse ei ole hänestä itsestään, eli hän ei tee tilanteisiin puuttumalla itsestään pelastajaa tai sankaria. Vaikka pyrkii hyvään, matkalla voi kompuroida ja tulla esimerkiksi käyttäneeksi loukkaavaa ilmaisua. Silloin on hyvä pysähtyä, nostaa käsi virheen merkiksi ja pyytää anteeksi. 

Mistä aloittaa?

Kaikki alkaa perehtymisestä, omien etuoikeuksien tunnistamisesta ja tunnustamisesta sekä kuuntelemisesta. Sen jälkeen on aika toimia.

Taideyliopisto tarjoaa Teatterikorkeakoulun opetussuunnitelmassa kaikille avoimia Valkoisuudesta 1 ja 2 -kursseja. Niiden avulla voi tarkastella valkoisuutta rakenteena ja yhteiskunnallisena normina. Kurssimateriaali tarjoaa BIPOC (Black and Indigenous People of Colour) henkilöiden esimerkkien kautta palan siitä arjen rasismista, jonka kanssa he joutuvat elämään. Esimerkkien kautta syntyy ymmärrys siitä, mitä rasismi nykyajassamme on, jos sitä ei itse ole joutunut kokemaan. 

Vastaaville kursseille olisi tarvetta enemmänkin. Olisi hienoa, että Taideyliopistossa voisi opiskella yhdenvertaisuudesta laajemminkin. Itse ainakin osallistuisin mieluusti kursseille antirasismista, vammaisuudesta, saavutettavuudesta ja saamelaisuudesta sekä näiden suhteesta taiteeseen ja kulttuuriin.

Yliopiston tarjoamia kursseja odotellessa, tutustu näihin:

Jokainen meistä pystyy tähän. Se ei aina ole helppoa tai kivutonta, mutta välttämätöntä. #OlenAntirasisti. Ole sinäkin!

Teksti: Sini Kaartinen
Kuva: Nicolas Maniga

Kirjoittaja opiskelee Taideyliopiston Arts Management -koulutusohjelmassa. Tällä hetkellä hän toimii Taideyliopiston hallituksen opiskelijajäsenenä, viime vuonna Taideyliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajana. Kaartinen toimi myös vuosina 2020–2021 Taideyliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmässä.

Tutustu myös näihin

Tai­dey­li­opis­to mu­ka­na Olen an­ti­ra­sis­ti -​kampanjassa – ta­voit­tee­na yh­den­ver­tai­suus kai­kes­sa yli­opis­ton toi­min­nas­sa

Lue yhteisömme jäsenten puheenvuoroja antirasismista: 

Sinin kuva: Nicolas Maniga

Taideopiskelijan elämää

Taideyliopiston opiskelijat jakavat hetkiä arjestaan niin kotimaassa kuin vaihdossa ulkomailla. Pääset myös kurkistamaan esiripun taakse, kun opiskelijat kertovat valmistautumisestaan näyttelyyn, konserttiin tai esitykseen.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia