← Takaisin blogiin

Suomi laulamaan!

Ulla Raiskion mestarikurssi Kainuun Musiikkiopistolla 19.-20.3.2022

Laulunopettaja ja -oppilas Kaukametsän salin lavalla, katsomossa yleisöä


”Jos voi hypätä, voi laulaa”, jäi monelle osallistujalle mieleen laulun mestarikurssilta Kajaanissa 19.-20.3.2022. Viikonlopun aikana 16 aktiivista osallistujaa pääsi työstämään laulutekniikkaa ja -ohjelmistoa Ulla Raiskion ohjauksessa. Lisäksi paikalla oli joitakin kuunteluoppilaita. Osallistujat olivat eri-ikäisiä laulun opiskelijoita Kainuun ja Ylä-Savon Musiikkiopistoista sekä Kaukametsän Opistosta. Kurssia oli kovasti odotettu: jotkut oppilaat kertoivat odottaneensa mestarikurssia niin innolla, että opetustilanteessa jännitys pääsi yllättämään. Tämä on varmasti lähes kaikille laulajille tuttu tunne! Ulla onneksi löysi jokaiselle oppilaalle sopivan lähestymistavan ja sai aikaan hienoja tuloksia pienestä jännityksestä huolimatta. 

Niin, ja ensin se hengitys! Kukapa nyt unohtaisi hengittää ennen kuin alkaa laulaa! Tai ehkä sittenkin… hengittää voisi… vähän… rauhallisemmin. ”Siirappia!”, muistutti Ulla, tarkoittaen tunnetta kun ilma virtaa rauhallisesti ja paksun tuntuisesti alas asti. Tunnustelimme niskan pitenemistä sekä selän laajenemista selän yläosassa ja ristiselän alueella itse itseltämme ja Ulla ohjaamilta oppilailta.

”Hengitä takataskuun!” -neuvo herätteli hauskalla tavalla tätä laajenemisen tunnetta alaselässä asti. Joillakin oppilailla pieni nojaaminen taaksepäin toi äänen sointiin huomattavasti lisää tilaa ja pyöreyttä, toisilla taas käsien liike auttoi vapauttamaan koko kehon mukaan äänentuotantoon. Eräs oppilas tiivistikin ymmärtäneensä kurssilla vihdoin, kuinka kokonaisvaltaisesti kehon tulisi olla mukana laulamisessa. Juuri tällaiset oivallukset ovatkin mestarikurssien parasta antia ja niitä tulee, kun oman opetuksen lisäksi oppilas pääsee seuraamaan myös muiden osallistujien opetusta. Sama oppilas toivoi, että tällainen kurssi voitaisiin järjestää joka vuosi – uskoisin muidenkin oppilaiden olevan ajatuksesta yhtä innoissaan!

Suurkiitos antoisasta viikonlopusta ja tervetuloa uudelleen!

Eeva Hartemaa, Kainuun Musiikkiopisto

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia