← Takaisin blogiin

Super :-)

Oboisti ja oboen lehtori Emmanuel Laville vieraili Keski-Pohjanmaan konservatoriolla Kokkolassa 29.-31.3.2023.

Suureksi iloksemme saimme Taideyliopiston Sibelius-Akatemian mahtavan oboen lehtorin Emmanuel Lavillen vieraaksemme Kokkolaan maaliskuun lopussa pitämään mestarikurssia. Oppilaita oli yhteensä 16, Keski-Pohjanmaan konservatoriolta 15 ja 1 oppilas Oulun konservatoriolta. Oppilaiden ikähaarukka oli 7-21 vuotta, taso aloittelijoista jo toisen asteen pidemmälle ehtineisiin oppilaisiin. Jokainen sai oman tunnin, pidemmälle ehtineet kaksi tuntia.

Pidimme kurssin Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin pääpaikalla kauniilla, historiallisella Raatihuoneella. Kurssi jännitti oppilaita mutta jännitys hälveni, kun he pääsivät vauhtiin ja huomasivat miten mukava, rohkaiseva, kannustava ja taitava opettaja Emmanuel on. Vähän väliä hän kehui jokaista; ”Super”, ”Bravo”, ”It was better” jne. Hän puhui oppilaille ruotsia ja englantia, pienimmille tulkkasin.

Hänellä oli ihan jokaiselle oppilaalle juuri sille tasolle hyviä vinkkejä ja harjoituksia, muun muassa erilaisia rööriharjoituksia, intonaatio- ja rytmiharjoituksia, ilman nopeuden säätelyä yms, musiikkia ja tulkintaa unohtamatta. Hän soitti paljon malliksi, kysyi oppilailta kysymyksiä, auttoi, kehui valtavasti, vangitsi jokaisen omalla ihanalla sympaattisella tavallaan oboensoiton maailmaan. Oppilaat kuuntelivat myös toistensa tunteja niin kuin mestarikursseilla on tapana.

Kurssi loi meihin yhteenkuuluvuuden tunnetta, ”me oboistit”- henkeä jota tässä hommassa tarvitaan suuresti. Emmanuel inspiroi jokaista, antoi jokaiselle oppilaalle lisää eväitä harjoitteluun ja lisäsi myös minun inspiraatiotani harjoitteluun sekä opettamiseen. Minulle tämä viikko oli ehdottomasti koko kevään kohokohta! Eikä siinä vielä kaikki…

Pääsimme suurella fanilaumalla kuuntelemaan perjantai-iltana Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konserttia jossa taiteilija Laville soitti solistina Sandströmin Concert pieces for oboe and strings, sekä C. P. E. Bachin oboekonserton B-duuri. Ennen konserttia orkesterin taiteellinen johtaja Malin Broman kertoi yhdessä Emmanuelin kanssa illan ohjelmasta. Oppilaat saivat kysyä siellä häneltä kysymyksiä. Heitä kiinnosti muun muassa se, milloin Emmanuel aloitti oboensoiton ja minkä ikäinen hän on nyt.

Emmanuel korosti, että oppiminen on jatkuvaa ja erityisesti virheitä tekemällä oppii: opimme, kun ensin teemme virheitä. Toivon, että moni perfektionismiin taipuvainen oppilas pisti tämän opin korvan taakse.

Konsertti oli menestys – kuinka ihanasti oboe soikaan! Pieninkin 7-vuotisa oboeluokan oppilas jaksoi istua salissa korvat höröllään ilta yhdeksään asti. Konsertin jälkeen fanilauma kävi vielä kiittämässä ihanaa Emmanuelia ja ottamassa kuvia hänen kanssaan.

Iso ja lämmin kiitos Emmanuelille koko viikosta ja Sibelius-Akatemialle kun mahdollistitte tämän. Toivon että saamme pian jatkoa tälle.

Kiitollisena,
Maria Ojamaa, Keski-Pohjanmaan konservatorion oboesoiton lehtori

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia