Taideyliopiston Finna-palvelua esiteltiin Lainan päivänä
Taideyliopiston kirjastossa on viime vuodesta alkaen ollut käytössä Taideyliopiston Finna. Kirjastossa rakennettu Taideyliopiston Finna on hakupalvelu, joka tarjoaa pääsyn kirjastojen painettuihin ja sähköisiin aineistoihin. Helmikuun alussa Lainan päivänä oli sekä opastusta että opetusta Taideyliopiston Finnan käyttöön kaikissa Taideyliopiston kirjastoyksiköissä. Päivän yhteydessä asiakkailta pyydettiin käyttäjäkokemuksia ja arvioita Finnasta.
Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen kandiseminaarilla oli tiedonhankinnan opastusta juuri Lainan päivänä ja opiskelijat pääsivät testaamaan ja tutkimaan Finnan eri ominaisuuksia. Opiskelijoiden mielestä Finna oli pääosin suhteellisen helppo ja selkeä ja myös helppolukuinen. Toisaalta eri välilehtien kanssa piti olla tarkkana. Jos esimerkiksi on vaikkapa Vaari-varastokirjaston tietokannan välilehdellä ja tekee hakuja musiikista, ei välttämättä saa mitään tuloksia. Kunnes huomaa vaihtaa välilehden ja palata kirjaston aineistoihin. Opiskelijat kiinnittivät huomiota siihen, että joitakin rajauksia voi tehdä vasta haun tekemisen jälkeen. Toisaalta tätä ”jälkirajausta” pidettiin myös Finnassa hyvänä piirteenä.
Yleisesti opiskelijat pitivät Finnaa erinomaisena paikkana aloittaa tiedonhaku vaikka opinnäytettä varten. Finnan avulla saa yleiskuvan Taideyliopiston kirjaston aineistoista. Sen jälkeen voi halutessaan vielä tarkentaa hakuja eri tietokantojen omissa käyttöliittymissä. Musiikin (nuotit, äänitteet) hakemisessa Finna ei vielä ole paras mahdollinen työkalu. Musiikkia hakiessa kannattaa edelleen suunnata Arscaan.
Kuvataideakatemian kirjastossa muutamat asiakkaat istahtivat Lainan päivänä hetkeksi pakkaspäivän aurinkoon sohvalle tutustumaan tarkemmin Finnan tarjoamaan tietoantiin.
Taideyliopiston Finna oli suurimmalle osallekirjaston asiakkaista uusi tuttavuus. Hyvänä pidettiin muun muassa sitä, että kirjautumisen jälkeen omiin tietoihin on mahdollista lisätä Arsca-kortti, eikä sen jälkeen enää tarvitse näpytellä Arsca-kortin numeroa uusimisen yhteydessä, vaan Taideyliopiston Finnaan voi jatkossa kirjautua Uniarts-tunnuksilla.
Kuvataideakatemian maisteriopiskelija Seija Metsola oli kirjastossa etsimässä laaja-alaisesti aineistoa opintoihinsa liittyen. Finnan esittely tuli hänelle sopivaan aikaan: ”Parasta Finnassa on helppo viitteiden poimiminen lopputyötä varten. Suosikkien kautta käyttöhistoria kulkee mukana ja niitä voi lukea missä tahansa. Selkeä ja helppokäyttöinen”, sanoo Seija.
Kuvataideakatemian opiskelija Kristian Jalava koki tarvitsevansa aikaa Finnaan perehtymiselle: ”En ehkä ihan vielä täysin hahmottanut, miten sitä tulisi itse käyttämään. Vaikuttaa helppokäyttöiseltä. Sitä kautta voisi löytää digiaineistoa. Aineistohaulla oli miellyttävä etsiä aineistoa.” Kristian mainitsee.
Taideyliopiston Finna on hyvä lähde myös opetukseen liittyvän aineiston löytämiseen. Esimerkiksi lehtilistan kautta on mahdollista löytää ajankohtaisia artikkeleita eri taiteen alojen lehdistä.
Kuvanveiston lehtorille Frank Brümmelille Taideyliopiston Finna oli uusi asia: ”Tämä on minulla nyt ensikosketus Finnaan. Näyttää kätevältä! Vaikuttaa myös helpolta ja selkeältä. Hyvä kokonaisuus verrattuna tietokantapalveluihin, joita olen aikaisemmin käyttänyt. Pidän tästä koska olen visuaalinen ihminen. Visuaalisuus on hyvä!” Sanoo Frank ja nauraa.
Lainan päivänä Taideyliopiston kirjaston henkilökunta sai arvokasta palautetta Taideyliopiston Finnan käyttäjiltä kaikista toimipistekirjastoista. Palaute auttaa kehittämään edelleen Finnaa ja siihen liittyvää ohjausta ja opetusta.
Käy tutustumassa Taideyliopiston Finnaan!
Seuraa Taideyliopiston kirjastoa Facebookissa: @uniartslibrary
Teksti: Maaria Harviainen ja Minna Meronen
Tekstin kuva:
Sibelius-Akatemiassa järjestettiin Lainan päivänä opetusta Finnasta. Kuva Maaria Harviainen.
TAIDE + TIETO = Taideyliopiston kirjasto
Taideyliopiston kirjaston blogi avaa Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun kirjastojen toimintaa sekä palveluja kirjastonkäyttäjille ja saa näin toivottavasti asiakkaat entistä aktiivisemmiksi kirjastonkäyttäjiksi. Taideyliopiston kirjasto on yhtä kuin laajat, eri taiteenalojen kokoelmat. Se on osaava ja sitoutunut henkilökunta sekä tila, joka tarjoaa kaikille mahdollisuuden tulla tiedon äärelle omana itsenään. Tervetuloa kirjastoon!
Uusimmat julkaisut
-
Taideyliopiston kirjaston aineistot kulttuurielämän rikastuttajana
-
Geysirejä ja taidekirjastoja – konferenssimatkalla Islannissa
-
Arscasta Finnaan ja Finnasta Arsca: retrospektiivinen katsaus ensimmäiseen kvartaaliin
Seuraa blogia