← Takaisin blogiin

Taiteilijoiden boot camp

Taiteilijoiden intensiivijaksolla tutustuttiin käsillä olevaan lautashävikkihaasteeseen.

Taiteilija-fasilitaattori Maire Karuvuori (oik.) ohjasi taiteilijoiden työskentelyä ja inspiroi heidän ajatuksiaan erilaisin osallistavin menetelmin. Kuvassa vasemmalta taiteilija-asiantuntijat Alexandra Furubacka, Aeon Lux, Eero Tiittula ja Iina Taijonlahti. KUVA: Jenni Latva

Helmikuun ensimmäisellä viikolla taiteilija-asiantuntijat; Aeon Lux, Iina Taijonlahti, Eero Tiittula ja Alexandra Furubacka kokoontuivat Lapualle tutustumaan toimintaympäristöön ja kuulemaan taustatietoa koulujen ruokahävikistä, ja mitä etenkin lautashävikin eteen on jo tehty. Viikon intensiivijakso oli nimetty boot campiksi.

Taiteilijat eivät tunteneet toisiaan juurikaan entuudestaan, joten maanantain ohjelmaan oli sisällytetty aikaa myös esittelyille ja toisiin tutustumiseen. Viikko alkoi kuitenkin lounaalla Lapuan yläkoululla. Taiteilija-asiantuntijat tarttuivat heti toimeen ja tekivät havaintoja kouluruokailun arjesta.

Taiteilijat tutustuivat Lapuan yläkoulun ruokailuun ja saivat arvokasta tietoa oman ratkaisunsa suunnitteluun haastattelemalla koululaisia ja henkilökuntaa. Kuvassa jututettavana keittäjä Anja Luoma-Aho. KUVA: Jenni Latva

Viikon ohjelma oli tiukka paketti taustoitusta, tutustumista koulun arkeen ja omien havaintojen tekemistä ja kirjaamista. Vaasan yliopiston Arja Kuusisto taustoitti, mitä toimia on tehty jo ruokahävikin vähentämiseksi, ja miten tämä on vaikuttanut lautashävikkiin. 

Turun yliopiston Anu Hopia kertoi taiteilija-asiantuntijoille moniaistisuudesta ja siitä, mitkä muut asiat kuin ruoan maku vaikuttavat sen menekkiin. Tärkeää tietoa taiteilijat saivat myös yhteiskoulun oppilailta, opettajilta ja muulta henkilökunnalta. 

Turun yliopiston elintarvikehityksen professori Anu Hopia (oik.) avasi taiteilijoille näkökulmia moniaistisuuden kautta. Sohvalla taiteilijat Aeon Lux (vas) ja Alexandra Furubacka. KUVA: Jenni Latva

Taiteilija-fasilitaattori Maire Karuvuori ohjasi taiteilijoiden työskentelyä erilaisin osallistavin menetelmin. Ja viikon loppupuolella taiteilijat testasivat ideoitaan toisillaan ja saivat Karuvuoren ohjaaman palautemenetelmän myötä rakentavaa palautetta ideoistaan.

Boot campin jälkeen taiteilijoilla alkoi oman työn jakso, jonka aikana he suunnittelevat ratkaisunsa toteutusvaiheeseen. Ratkaisuja testataan viikon jaksoissa kuukauden ajan maalis-huhtikuussa.

Nahistuneet naatit – koulujen ruokahävikki pienemmäksi -hankkeen mahdollistaa Etelä-Pohjanmaan liiton myöntämä Euroopan aluekehitysrahaston tuki. Osarahoittajana on Seinäjoen yliopistokeskus.

Luova tulevaisuus

Yhteiskunnan eri osa-alueiden viheliäisiäkin haasteita voidaan ratkoa luovan ajattelun ja taiteellisen asiantuntijuuden keinoin. Blogin kautta pääset seuraamaan Taideyliopiston Seinäjoen yksikön hankkeita, jotka keskittyvät taiteellisen asiantuntijuuden mahdollisuuksiin. Uusimpana koulujen ruokahävikkiä, etenkin lautashävikkiä, ratkotaan taiteelllisen asianntuntijuuden keinon Nahistuneet naatit –  koulujen ruokahävikki pienemmäksi -hankkeessa. Aikaisemmin blogissa seurattiin, nyt jo päättyneiden, hankkeiden TYVI – Taiteen ja yritystoiminnan välinen yhteistyö uuden liiketoiminnan mahdollistajana ja sen jatkohankkeen ”Luova ajattelu ja taiteellinen asiantuntijuus elinkeinoelämän haasteita ratkomassa” toimenpiteitä. 

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia