← Takaisin blogiin

Elävät taidekokoelmat: Vihdoin videota! 

Tervetuloa Elävät taidekokoelmat –blogisarjaan! Sarja avaa ovet Kuvataideaktemian taidekokoelman helmiin ja suomalaisen kuvataiteen historiaan aina 1800-luvulta tähän päivään saakka. Sarjan kuudennessa osassa Meri-Maaria Kiianmaa esittelee videoteoksen Björn Ahon tuotannosta.

Björn Aho, Minä, joulupukki, ja isä, 1997

“Minä, joulupukki ja isä” 

1990-luvulla kokoelmat alkavat monipuolistua. Hankintoihin kuuluu piirustusten ja maalausten ohella muun muassa videoteoksia, installaatioita ja tekstiiliveistoksia. Myös oppilaiden ja opettajien grafiikan töitä on melko paljon.  

Nostoksi halusin tältä vuosikymmeneltä valita Björn Ahon videoteoksen ”Minä, joulupukki ja isä”, sillä kuulin sen olleen varsin legendaarisessa asemassa opiskelijoiden keskuudessa. Teos on eräänlainen omakuva: videota ja performanssia yhdistävä kokonaisuus, jonka lähtökohtana on joulupukin vierailu. Uudelleenlavastetussa tilanteessa joulupukinrooli on siirtynyt isältä pojalle.  

Teos kuuluu Kuvataideakatemian kokoelmien ohella myös Valtion taideteostoimikunnan kokoelmaan. Aho on myös ladannut teoksen omalle Youtube-kanavalleen, joten voit katsoa sen tästä!

Kirjoittaja: Meri-Maaria Kiianmaa

Kiianmaa on taidehistorioitsija, joka inventoi Kuvataidekokoelman taidekokoelman vuonna 2021.

Poimintoja Kuvataideakatemian taidekokoelmasta

Lähde matkalle suomalaisen kuvataiteen historiaan aina 1800-luvulta tähän päivään! Blogissa esitellään helmiä Kuvataideakatemian taidekokoelmasta, johon on koottu opiskelijoidemme teoksia akatemian 175-vuotisen historian ajalta. Löydät kokoelman täältä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia