← Takaisin blogiin

Huikeasti huilulla – kamarimusiikkia Vaasassa!

Hanna Juutilainen vieraili opettamassa Vaasan Kuula-opistossa 29.1.-31.1.2021.

Kuva Hanna Juutilaisesta ja huiluoppilaista Vaasan Kuula-opistossa

Vihdoinkin koitti perjantai 29.1. ja kauan odotettu Kuula-opiston mestariluokkalaisten kamarimusiikkikurssi, jonne huilisti Hanna Juutilainen oli tulossa opettamaan. Kurssia oli jouduttu siirtämään jo kahdesti koronan vuoksi ja nytkin saatiin jännittää loppumetreille asti, saataisiinko kurssi pidettyä suunnitellusti. Vielä perjantainakin jännitystä aiheuttiva VR:n junarataongelmat, jotka viivästyttivät Hannan lähtöä lähes kolme tuntia. Muokkasimme aikataulua lennosta. Kymmenen minuutin kuluttua junan saapumisesta Vaasaan, Hanna istui jo Toivo Kuula -salissa ja ensimmäinen trio pääsi musisoimaan.

Kurssin aikataulu oli tiivis. Mukana oli viisi trioa ja kolme duoa, jotka oli koottu mestariluokan oppilaista. Kamarimusiikki kuuluu olennaisena osana Kuula-opiston mestariluokkalaisten opintoihin. Ohjelmistoa on harjoiteltu syksyn alusta asti ja oli ilo nähdä ja kuulla, kuinka nuoret soittajat inspiroituivat Hannalta saamiensa ohjeiden ja uusien ideoiden myötä. Hannan rento asenne sai oppilaiden jännityksen laantumaan. On ihailtavaa, kuinka taitavasti Hanna osasi ohjata erilaisista persoonista koostuvia ryhmiä ja kuinka hän löysi juuri oikeat sanat kuvaamaan erilaisia tunnelmia niin, että kaikki löysivät soittoonsa lisää ilmettä ja rohkeutta. Hanna sai lapset ja nuoret ymmärtämään, että kamarimusiikissa pitää koko ajan reagoida toisten soittoon. Yhtenäisen fraseerauksen hiominen, dynamiikan liioittelu, erilaisten tunnelmien ja värien hakeminen esimerkiksi toista soitinta matkimalla, nousivat viikonloppuna keskiöön.

On ihailtavaa, kuinka taitavasti Hanna osasi ohjata erilaisista persoonista koostuvia ryhmiä ja kuinka hän löysi juuri oikeat sanat kuvaamaan erilaisia tunnelmia niin, että kaikki löysivät soittoonsa lisää ilmettä ja rohkeutta.

Kamarimusisoinnin lisäksi viikonloppu sisälsi luennon harjoittelusta. Keskusteltiin siitä, mikä on sopiva määrä harjoitella, mikä on harjoittelun tavoite, millä tavalla harjoittelu kannattaa jaksottaa ja suunnitella, jotta se olisi mahdollisimman tehokasta.

Viikonloppu päättyi loppukonserttiin, joka striimattiin ja tallennettiin. Vaikka takana oli tiivis viikonloppu, oppilaat pystyivät toteuttamaan konsertissa hienosti oppimiaan asioita.

Hannalle ja Sibelius-Akatemialle suuri kiitos yhteistyöstä ja loistavasta kurssista, joka antoi lisäpotkua ja pohdittavaa kevääseen sekä oppilaille että opettajille!

Satu Hiisvirta, Huilunsoiton lehtori, Kuula-opisto

Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki järjestäjille

Ainakin minulle tämä oli ensimmäinen nuorisokoulutuksen maakuntakurssi, joka oli rakennettu puhtaasti kamarimusiikin varaan. Aivan loistava konsepti ja varmasti vapaasti kopioitavissa! Kuula-opistossa toimii ympäri vuoden tällainen mestariluokka, jossa parhaat ja valikoidut oppilaat kerätään yhteen ja heihin satsataan vähän tavanomaista enemmän. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki opistolle ja sen johdolle, sekä opettajille tästä.

Nuoret olivat harjoitelleet tätä ohjelmistoa jo syksyllä ja kylläpä olivatkin, niin oppilaat kuin opettajatkin tehneet hyvää työtä! Teokset oli jo kertaalleen esitetty syksyllä videotallenteelle, minä sain kommentoida esityksiä kirjallisesti pienin toivein tuolloin, ja työtä jatkettiin tammikuussa ja huipennettiin tähän viikonloppuun. Koska ohjelmisto oli niin hyvin hallussa, pystyivät nuoret heittäytymään kokeilemaan monenlaisia näkökulmia vaativan ohjelmiston kanssa. Tunsin tekeväni tärkeää työtä ja nautin joka hetkestä, kiitos Vaasaan!

Hanna Juutilainen

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia