← Takaisin blogiin

RFID-järjestelmä helpottamaan kirjaston toimintaa – nyt myös Sibelius-Akatemian toimipisteissä

Taideyliopiston kirjaston Sibelius-Akatemian toimipisteessä Helsingissä konvertoidaan nyt CD-levyjä RFID-järjestelmän piiriin. Kesän aikana "tägitetään" myös nuotit ja kirjat.

Taideyliopiston kirjaston Sibelius-Akatemian toimipisteet sekä Helsingissä että Kuopiossa siirtyvät aineiston lainaamisessa RFID-järjestelmään kesän aikana. Sama järjestelmä on ollut hyvällä menestyksellä käytössä Kuvataideakatemian ja Teatterikorkeakoulun kirjastossa jo noin vuoden verran, ja on monille asiakkaille varmasti tuttu myös esimerkiksi Helsingin yliopiston kirjastosta ja kaupunginkirjastoista.

RFID-järjestelmässä aineiston käsittely perustuu ns. etälukuun viivakoodien lukemisen sijaan. Kun lainaaminen ja palauttaminen helpottuvat, on esimerkiksi omatoimikirjaston kehittäminen varsinaisen aukioloajan ulkopuolella mahdollista. Myös lainakierto Taideyliopiston kirjastossa sujuvoituu, kun kaikissa toimipisteissä käytetään samaa järjestelmää. Vapautuvat henkilöstöresurssit voidaan suunnata kirjastolta yhä enenevässä määrin edellytettäviin vaativiin asiantuntijatehtäviin.

Asiakkaille järjestelmän käyttöönotto näkyy nyt kevään aikana Sibelius-Akatemian Helsingin kirjastossa, jossa aineistoa ”tägitetään” jo täyttä päätä. Työstä voi aiheutua melua ja aineistoa voi olla käsiteltävänä: käytännössä koko kokoelma käydään läpi, ja jokaiseen niteeseen lisätään uusi tarra. Samalla varmistetaan, että aiemmin viivakoodin perusteella löytynyt tieto saadaan esiin uuden tarran mikrosirusta. Toukokuun aikana käyttöön otetaan myös uudet lainaus- ja palautusautomaatit.

Kuopiossa kirjasto sulkee ovensa RFID-projektin vuoksi toukokuun lopussa. Kuopiossa lainaus- ja palautusautomaatit sekä hävikinesto otetaan käyttöön vasta vuoden 2018 lopussa – kirjasto on välillä remontin vuoksi väistötilassa, johon muutetaan joulukuussa 2017.

Projektin aikana Sibelius-Akatemian Helsingin kirjasto on kesällä avoinna lyhennetyin aukioloajoin, ja juhannuksesta kuusi viikkoa eteenpäin kirjasto on suljettu lukuunottamatta ”perjantaipäivystystä”. Syyskuun aikana palataan normaaleihin aukioloaikoihin. Kuopion kirjasto on kokonaan suljettuna toukokuun lopusta elokuun alkupuolelle.

Tarkemmat tiedot kesän poikkeuksellisista aukioloajoista kirjaston kotisivuilla.

Siirtymävaiheessa syksyn mittaan asiakkaiden on hyvä varautua erilaisiin häiriöihin RFID-järjestelmän käyttöönotossa – toivottavasti kaikki kuitenkin menee hyvin!

TAIDE + TIETO = Taideyliopiston kirjasto

Taideyliopiston kirjaston blogi avaa Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun kirjastojen toimintaa sekä palveluja kirjastonkäyttäjille ja saa näin toivottavasti asiakkaat entistä aktiivisemmiksi kirjastonkäyttäjiksi. Taideyliopiston kirjasto on yhtä kuin laajat, eri taiteenalojen kokoelmat. Se on osaava ja sitoutunut henkilökunta sekä tila, joka tarjoaa kaikille mahdollisuuden tulla tiedon äärelle omana itsenään. Tervetuloa kirjastoon!

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia