← Takaisin blogiin

Trumpetistista tenoriksi

Terve! Onko sinun bucket listilläsi lukenut jo pitkään lause “Mene katsomaan oopperaa”, mutta se on jäänyt toteuttamatta? Syksyllä 2019 aloitin opintoni Taideyliopiston Sibelius-Akatemian 2,5-vuotisen oopperakoulutuksen maisteriohjelmassa ja kutsunkin sinut ensitöikseni katsomaan oopperaa Musiikkitaloon!

Tuomas Miettola
Paavo Pykäläinen

Tämän tekstin takana on 25-vuotias tenori, Tuomas Miettola. Musiikillinen tieni tähän pisteeseen alkoi 6-vuotiaana trumpetinsoiton opinnoilla kotipaikkakunnallani Iisalmessa. Soitin kaikkiaan 12 vuoden ajan trumpettia Ylä-Savon musiikkiopistossa ja sain soittokokemusta yksityistuntien lisäksi myös vaskiyhtyeissä, puhallinorkestereissa ja sinfoniaorkestereissa.

Trumpetinsoiton ohella myös laulu kuului lapsesta saakka harrastuksiini. Isäni esimerkkiä seuraten lauloin aluksi vain kotona, kunnes noin 16-vuotiaana uskaltauduin laulutunneille ja laulusta tulikin hetkeksi sivuinstrumenttini. Pian kuitenkin mainio trumpetinsoiton opettajani Ismo Vänskä huomasi, että laulu taitaakin olla muusikkouteni oikea toteuttamistapa ja laulu vaihtuikin pian pääinstrumentikseni. Trumpetti jäi kokonaan pois kuvioista. Heti ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen päätin hakea basso Jaakko Ryhäsen rohkaisemana Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan laulua ja sisään päässeiden kohdalla joku ehkäpä sotki nimet, sillä täällä sitä ollaan!

Muusikkona nautin suuresti yhdessä tekemisestä. Ehkäpä kipinä yhteisen soinnin rakentamiseen on jäänyt minuun kytemään hienoista orkesterimuistoista. Yhteismusisoinnin lisäksi rakastan myös  kappaleiden lauluteknisten ja tulkinnallisten yksityiskohtien hiomista yksin harjoituskopissa. Haluan olla kokonaisvaltainen ja ennen kaikkea tunnetta selkeästi välittävä muusikko ja taiteilija. Ammennan oppia kuuntelemalla vanhoja huippulaulajia ja ihailen heidän tapaansa välittää aidosti tunteita lauluäänen kautta. Ooppera on aina ollut arjesta kohotettua, suurten tunteiden tykitystä, jonka keskiössä on ollut vokaalinen suvereniteetti, uskottava näytteleminen ja mestarisäveltäjien upea musiikki. Tätä haastavaa kokonaisuutta me nuoret laulajat lähdemme pala palalta ottamaan haltuun. Hyppää sinäkin kyytiin ja nauti matkastamme!

Teksti: Tuomas Miettola

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vuonna 2019 opintonsa aloittanut uusi oopperaensemble astuu ensi kertaa lavalle marraskuun lopussa.  Sempre, sempre! tarjoaa kohtauksia ja aarioita eri oopperoista. Esitykset 28., 29.ja 30.11. 2019.
Tässä blogissa uusi oopperaluokka esittäytyy ennen astumistaan Musiikkitalon Sonore-salin lavalle!

Oopperaa kulissien takana

Tässä blogissa Sibelius-Akatemian 2,5-vuotisessa maisterikoulutuksessa opiskelevat nuoret laulajat kirjoittavat kokemuksistaan ennen oopperaluokan lähestyviä ensi-iltoja. Tekstit ovat syntyneet muun muassa FT Liisamaija Hautsalon vetämällä kurssilla, jossa opiskelijat haastetaan kirjoittamaan oopperan taustoista, säveltäjistä tai vaikkapa omasta roolihahmostaan ja haastattelemaan oopperaproduktiossa työskenteleviä henkilöitä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia