← Takaisin blogiin

Uppoaako litteä maailmamme? Kuka auttaa äitiä?

Keskustakirjasto Oodin älylasiseinillä varustettuun Kuutio-tilaan tuotettu Mediakuutio-projekti tuo kesällä 2020 Oodiin immersiivisiä eli katsojan teokseen uppouttavia mediataideteoksia. Miten hyvältä ja oikealta tuntuukaan tämän kaiken jälkeen se, että kohtaamme fyysiseen kosketukseen ja osallistumiseen pohjaavaa taidetta, joka edistää empatiaa samalla, kun se esittää vaikeitakin kysymyksiä.

Kuva: Joonas Hyvönen - God’s Flat Earth Is Drowning

Opintoihini liittyvä Mediakuutio on Taiken, Keskustakirjasto Oodin, Taiteilijajärjestö MUU ry:n ja Taideyliopiston yhteinen mediataiteen projekti, jonka tavoitteena on tukea ja kannustaa immersiivisestä mediataiteesta kiinnostuneita taiteilijoita, tuottaa Oodin Kuutioon kaksi tilaan varta vasten suunniteltua teosta, esitellä Kuutio taiteen esityspaikkana ja luoda toimivia mediataiteen esityskäytäntöjä kirjastokontekstiin. Oodin Kuutio tilana haastaa käsitystämme taiteen kokemisesta ja sen tekninen järjestelmä mahdollistaa teokseen uppoutumisen.

Projektin sydämessä on kysymys; miten Kuutiossa esillä oleva taideteos näyttäytyy eri katsojille, millaisia tuntemuksia se herättää? Osana soveltavan ja osallistavan sekä julkisen taiteen erikoistumisopintojen taiteilija-tutkijatiimiä olen kevään 2020 tarkastellut välittäjyyden mahdollistumista projektissa ja suunnitellut yleisötyöpajoja osaksi näyttelyjä. Tutkimuksella keräämme tietoa mediataiteilijalle, taiteen välittäjäportaalle ja tilaajalle. Mediakuutio on osa Taiken taiteilijan asiantuntijuuden ja välittäjätoiminnan kehittämisohjelmaa, joka tekee näkyväksi taiteellisen osaamisen uudenlaista soveltamista. 

Jo joulukuussa 2019 valitut kaksi teosta, Joonas Hyvösen God’s Flat Earth is Drowning sekä Ami Lindholmin Oodin äidit, sopivat liiankin hyvin tähän maailman hetkeen, jossa yhtäältä keskiössä on monenlainen perusarjesta päivä kerrallaan selviytyminen ja toisaalta suuri globaali kriisi, joka monesta kulmasta osoittaa meille, mihin vielä äsken normaali elämänmalli johtaa ja miten me voimme vaikuttaa ympäristöömme positiivisesti. Molemmat teokset ovat aiheiltaan ja tarkastelutavoiltaan erityisen osuvia tässä poikkeusolojen yhteiskunnassa, joka katsoo epävarmana, mutta tarkkaavaisena tulevaisuuteen etsien muutosta. 

Kuva: Ami Lindholm – Oodin äidit

Ami Lindholmin Oodin Äidit on kosketukseen pohjautuva sarja Kuutioon projisoituja animoituja hetkiä, aiheenaan arkipäivän elämä, vanhemmuus ja keskeisesti äitiyden eri aspektit. Teos lähestyy katsojaansa ja aihepiiriään lämmöllä, empatialla ja arjen huumorilla. Teoksen suunnitteluun voi osallistua jakamalla taiteilijan kanssa kokemuksia arjesta lasten kanssa; keskustele taiteilijan kanssa ja vastaa kysymyksiin vanhemmuudesta. Katso myös taiteilijahaastattelu Oodissa, joka näytetään Helsinki-kanavalla tiistaina 5.5. klo 15!

Joonas Hyvösen God’s Flat Earth is Drowning linkittää katsojan spekulatiiviseen tulevaisuuteen sekä propagandaan liittyen ilmastonmuutokseen ja ilmastoangstiin käyttäen hyväkseen 3D-mallinnusta. Teos laittaa ajattelemaan ja käymään läpi erilaisia tulevaisuuteemme liittyviä tekijöitä; toivoa, pelkoa sekä meidän yhteistä rooliamme asuinplaneettamme luonnon elossa pitämisessä. 

Odotan innolla Oodin aukeamista, molempien teosten valmistumista ja yleisön reaktiota niihin. Erityisesti odotan sitä, miten taide ja taiteilijuus muuttuu nyt kokemamme kriisin myötä, ja miten taide ja yleisö kohtaavat uudelleen tämän kriisin jälkeen. Miten hyvältä ja oikealta tuntuukaan tämän kaiken jälkeen se, että kohtaamme fyysiseen kosketukseen ja osallistumiseen pohjaavaa taidetta, joka edistää empatiaa samalla, kun se esittää vaikeitakin kysymyksiä yksilöön, yhteiseen ja tulevaisuuteen liittyen. 

Hyvösen God’s Flat Earth is Drowning esillä Oodin Kuutiossa heinäkuussa 2020 ja Lindholmin Oodin äidit elokuussa 2020.

#oodihelsinki #kuutio #immersiivinentaide #immersiveart #taike #muugalleria #uniartshelsinki #oodinäidit #amilindholm @amilindholm #godsflatearthisdrowning #joonashyvönen @joonashyvön @muugalleria @keskustakirjastoOodi #taitekohtiablogi #taideyliopisto  

Taitekohtia

Taitekohtia on Taideyliopiston Soveltavan ja osallistavan taiteen asiantuntijan erikoistumisopintoja suorittavien taiteen ammattilaisten blogi. Blogin teemana on eri taiteen alojen soveltaminen arkisissa yhteisöissä. Keskiössä ovat kohtaamiset, kokemukset ja mahdollisuudet muun muassa kuvataiteiden, tanssin, elokuvan, musiikin, teatterin ja sirkuksen äärellä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *