← Takaisin blogiin

Verkossa apua tiedonhakuun kellon ympäri: kirjaston tiedonhaun oppaat

kuvakaappaus nettisivuilta

Kirjastossa on talven aikana valmisteltu esittävien taiteiden, kuvataiteen ja musiikin tiedonhaun oppaita, jotta asiakkaiden olisi mahdollista saada apua tiedonhakuun verkossa ajasta tai paikasta riippumatta. Oppaissa tuodaan esille kunkin taiteenalan tärkeimmät tiedonlähteet ja neuvotaan miten aineistoja haetaan ARSCA-kirjastotietokannasta, Finna-hakuliittymästä tai e-aineistoista. Oppaat löytyvät kirjaston kotisivuilta ja niitä voi käyttää ilman kirjautumista.

Oppaita on kevään aikana käytetty osana opetusta ja asiakaspalvelun neuvontaa. Esimerkiksi Teatterikorkeakoulun toimipisteen kirjastosta usein henkilökunnalta pyydetään apua näytelmien hakemiseen tietylle henkilömäärälle tai tyylilajin mukaan. Nyt ohje tähän löytyy tiedonhaunoppaasta, samoin ohjeet opinnäytteiden hakemiseen ja Finna-hakuliittymän hyödyntämiseen lehtien hakemisessa.

Taideyliopiston kirjaston tiedonhaunoppaat täydentyvät jatkuvasti. Tällä hetkellä työn alla ovat rinnakkaistallentamisen opas sekä opas kuvien käyttämiseen opetuksessa, tutkimuksessa, julkaisutoiminnassa ja opinnoissa. Oppaan tarkoitus on kertoa mistä löytyy vapaasti käytettäviä kuvia ja mitä tulee huomioida, jos kopioi valokuvan esimerkiksi verkosta omaan taiteelliseen työhönsä.

Oppaat on tehty käytettäviksi ja toivommekin asiakkailta aktiivista palautetta siitä, miten oppaita voisi laajentaa ja kehittää ja mistä aiheista kirjasto-oppaita olisi hyvä tehdä.

Oppaiden käytöstä saa tietoa henkilökunnalta Taideyliopiston kirjaston toimipisteissä. Kirjastolle voi antaa myös kehittämisideoita.

Jenni Mikkonen
Esittävien taiteiden alan tiedonhaunoppaista vastaava

TAIDE + TIETO = Taideyliopiston kirjasto

Taideyliopiston kirjaston blogi avaa Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun kirjastojen toimintaa sekä palveluja kirjastonkäyttäjille ja saa näin toivottavasti asiakkaat entistä aktiivisemmiksi kirjastonkäyttäjiksi. Taideyliopiston kirjasto on yhtä kuin laajat, eri taiteenalojen kokoelmat. Se on osaava ja sitoutunut henkilökunta sekä tila, joka tarjoaa kaikille mahdollisuuden tulla tiedon äärelle omana itsenään. Tervetuloa kirjastoon!

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia