← Takaisin blogiin

Viikonloppu hyvän tuulen liikkeessä

”Yhdessä tekeminen kantaa harrastuksessa pitkälle, jopa ammattiin saakka.”

Opettaja Hanna Kinnunen ja huiluopiskelija makaavat luokkahuoneen lattialla harjoittelemassa soittoasentoa
Kuva: Laura Raudaskoski

Lapin musiikkiopistolla oli ilo saada Rovaniemelle Hanna Kinnunen kouluttamaan huilisteja viikonlopuksi 1.-3.10. Mukaan huhuiltiin myös lähikuntien opistoja, mutta päällekäisyyksien ja koronan aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi lopulta matkassa oli suuri joukko rovaniemeläisiä huilunsoittajanalkuja opettajineen. Ja toki lähiopistoista läheisinkin on näillä kairoilla liki sadan kilometrin päässä.

Opettajana mieleen jäi eritoten Hannan iloinen, ystävällinen ja havannoiva suhtautuminen kaikentasoisiin nuoriin soittajiin. Viikonloppuna oltiin paljon liikkeessä, jokainen osallistuja sai etsiä tehokkaampaa ja syvempää hengitystä niin kyykyssä kuin seinää vasten soittaen, ja pienen esimerkin tästä sai myös sunnuntaisen konsertin yleisö kun isolla joukolla soittaessamme toimme esille kappaleen yhteydessä niin hengittämisen alhaalta kyykystä kuin pianon pihinät. Voi sanoa tiivistelmänä, että rovaniemeläisten huilistien ääni kantaa paljon pidemmälle tämän viikonlopun myötä!

Lisäksi Hanna kävi läpi oppilaiden kanssa erilaisia soittimen ergonomiaan liittyviä asioita; huilua tasapainoiteltiin tukipisteiden varassa ja erilaiset mielikuvat ja konkreettiset fyysiset harjoitteet auttoivat monta soittajaa niin soittimen tekniikan kuin äänentuotannonkin hallinnassa.

Kerrankin olimme myös varanneet kollegiaaliselle keskustelulle tarpeeksi aikaa tauoille, ja opettajatkin pääsivät vaihtamaan ajatuksiaan keskenään.

Intensiiviset kurssiviikonloput kantavat pitkälle – yksi nuori osallistuja oli huokaissut kotona, että voi kun jokainen viikonloppu olisi tällainen!

Hanna mainitsi, että viikonloppuun osallistuvat nuoret olivat ihanan avomielisiä, uskalsivat kokeilla hyvin asioita, edes teineillä ei arastuttanut mennä kyykkyyn tai puhallella ilmaa ulos ilman soitinta. Lisäksi Hanna mainitsi kuinka kiva huiluyhteisö Rovaniemellä onkaan, paljon aktiivisesti harrastavia nuoria joista osa on päässyt jo todella pitkälle soitossaan – töitä on siis selvästi jaksettu tehdä. Ehdimme hieman keskustella tapahtuman päätteeksi myös siitä, kuinka tärkeitä tällaiset yhteisöt ovat – yhdessä tekeminen kantaa harrastuksessa pitkälle, jopa ammattiin saakka.

Yksilötuntilaisten lisäksi viikonloppuun pääsivät osallistumaan yhteispuhallusten merkeissä myös nuoremmat soittajat, ja varsinkin heille tapahtuma oli varmasti ikimuistoinen. Kokonaisuudessaan viikonlopusta nautti noin parikymmentä soittajaa sekä Lapin musiikkiopiston koko huilukollegio.

Teksti: Laura Raudaskoski

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia