← Back to blog

Uusia julkaisuja musiikintutkimuksen alalta

Taideyliopiston tutkijoita on mukana toimittajina sekä kirjoittajina uusissa, musiikintutkimuksen artikkelikokoelmissa.

Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana

Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana -artikkelikokoelma tarkastelee työväen taidetta ja kulttuuritoimintaa Suomessa 1800-luvulta 2000-luvulle. Taiteen ja kulttuuritoiminnan merkitystä työväestölle artikkeleissaan pohtivat muun muassa Kaarina Kilpiö, Vesa Kurkela, Markus Mantere ja Saijaleena Rantanen.

Artikkelikokoelmassa käsitellään musiikkia, teatteria, kirjallisuutta ja kuvataidetta – esimerkiksi iltamia, käsityökulttuuria, lyhytelokuvia, proletaarinäytelmiä, propagandakuvia, performanssia, laulujuhlia, arkkiveisuja, kisälli- ja ympäristölauluja. Näkökulmat vaihtelevat affektien politiikasta naisliikkeeseen ja taistolaisuudesta prekaariin 2000-lukuun.

Kirjan ovat toimittaneet Saijaleena Rantanen, Susanna Välimäki ja Sini Mononen. Julkaisijoita ovat Tutkimusyhdistys Suoni ry sekä Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura.

Kirja on luettavissa ilmestymisensä jälkeen sähköisenä versiona Suoni ry:n sivuilla.

Musiikki ja merkityksenanto

Musiikki ja merkityksenanto on juhlakirja musiikintutkija Susanna Välimäelle, joka viettää marraskuussa 50-vuotispäiviään. Joulukuussa 2020 hän aloittaa Taideyliopiston ja Helsingin yliopiston yhteisessä professuurissa Helsingin yliopistossa.

Juhlakirjan tekstit käsittelevät  Välimäelle läheisiä kiinnostuksenkohteita, kuten musiikin tasa-arvokysymyksiä ja musiikin luontosuhteen, aktivistisen musiikintutkimuksen sekä musiikin historian näkymiä. Kirjan kirjoittajina ovat muun muassa Kaj Ahlsved, Nuppu Koivisto, Markus Mantere, Saijaleena Rantanen, Max Ryynänen, Eero Tarasti, Tanja Tiekso, Juha Torvinen, Heikki Uimonen, Marjaana Virtanen. Kirjan ovat toimittaneet Sini Mononen, Janne Palkisto ja Inka Rantakallio.

Kirja on luettavissa joulukuussa sähköisenä versiona julkaisijan Suoni ry:n sivuilla.

Monumenteista tanssiaskeliin – Taiteiden ja kulttuurin Viipuri 1856-1944

Monumenteista tanssiaskeliin – Taiteiden ja kulttuurin Viipuri 1856-1944 (Toimitteita-sarjan osa 22) on Nuppu Koiviston ja Anna Ripatin toimittama artikkelikokoelma Viipurin kulttuurihistoriasta. Teoksen tarkoitus on tarjota uutta tutkimusta Viipurin taide- ja kulttuurielämästä 1800-luvun puolivälistä kesään 1944, jolloin Neuvostoliitto valloitti kaupungin.

Teoksen pääpaino on esittävissä taiteissa ja kaupunkitilassa. Myös kaunokirjailijoita käsittelevät artikkelit tuovat näkyviin viipurilaisten kirjailijoiden kotiseudun ja heidän Viipuria käsittelevää tuotantoaan. Artikkeleita teoksessa on yksitoista ja tietolaatikoita seitsemän. Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran julkaiseman Toimitteita-sarjan vuosina 2016-2020 julkaistut osat 18-22 muodostavat Viipurin kulttuurihistoriaan keskittyvän kokonaisuuden. Osien tutkimusaloina ovat pääasiassa historia, kirjallisuus ja taiteiden tutkimus.

Dynamic interpretations of the past

The Uniarts Helsinki History Forum blog regularly publishes comments on topical themes and initiatives regarding the history of performing arts. The blog posts are written by researchers affiliated with the Uniarts History Forum. In their texts, the researchers shed light on both their own academic projects and the fields of arts and history research in general. The blog “Dynamic interpretations of the past” is a publication (ISSN 2736-9986). Editorial board: Anne Kauppala (editor in chief), Kaarina Kilpiö, Vesa Kurkela, Markus Mantere, Saijaleena Rantanen and Johanna Rauhaniemi (editorial coordinator).

Taideyliopiston Historiafoorumi -tutkimuskeskuksen blogissa julkaistaan säännöllisesti puheenvuoroja esittävien taiteiden historiantutkimuksen ajankohtaisista aiheista ja aloitteista. Blogikirjoitukset kertovat niin tutkimuskeskuksen tutkijoiden omien hankkeista kuin yleisemminkin historian- ja taiteentutkimuksen kentän ilmiöistä. “Dynamic Interpretations of the Past” -blogi on julkaisu (ISSN 2736-9986). Toimitusneuvosto: Anne Kauppala (päätoimittaja), Kaarina Kilpiö, Vesa Kurkela, Markus Mantere, Saijaleena Rantanen ja Johanna Rauhaniemi (toimitussihteeri),

I Konstuniversitetets Historieforums blogg publicerar vi regelbundet kommentarer och initiativ om scenkonstens och musikens historia. Våra bloggtexter är skrivna av de forskare som är affilierade vid Konstuniversitetets Historieforum. Texterna belyser såväl forskarnas egna akademiska projekt som forskningsfälten kring historie- och konstforskning i allmänhet. Bloggen “Dynamic interpretations of the past” är en publication (ISSN 2736-9986). Redaktionsråd: Anne Kauppala (ordförande för redaktionsrådet), Kaarina Kilpiö, Vesa Kurkela, Markus Mantere, Saijaleena Rantanen and Johanna Rauhaniemi (redaktionssekreterare)

Latest posts

Follow blog